Kunst in cijfers

7 achttiende-eeuwse schilderijen van Italiaanse en Duitse meesters zullen door de Franse staat worden overgedragen aan twee Joodse families. De werken hebben het label Musées Nationaux Récupération (MNR). Het zijn doeken die de nazi’s bij Franse-Joodse families weghaalden en die na 1945 in Duitsland werden teruggevonden. Van de 60.000 werken die destijds werden gerepatrieerd, zijn er nog zo’n 2.000 waarvan de eigenaren niet kunnen worden getraceerd. Vier van de werken die nu worden overgedragen, waren in beheer van het Louvre in Parijs.

173 miljoen pond (201 miljoen euro) is de opbrengst van drie veilingen voor hedendaagse kunst bij Sotheby’s en Christie’s in Londen deze week. Bijna alle aangeboden werken werden verkocht, en er werden vele records gebroken. Topverkoop was Three studies for a self-portrait van Francis Bacon uit 1980, dat bij Sotheby’s werd verkocht voor 13,7 miljoen pond (16 miljoen euro). De opbrengst van de dagveiling bij Christie’s gisteren was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

7,7 miljoen pond (bijna 9 miljoen euro) heeft het schilderij The architect’s home in the ravine van Peter Doig (1959) woensdagavond opgeleverd bij de veiling van hedendaagse kunst bij Christie’s in Londen. Nooit eerder bracht een werk van de Schotse schilder zoveel geld op. Het uit 1991 daterende doek is twee keer eerder geveild. In 2002 bracht het in Londen 314.650 pond op, in 2007 in New York 3,6 miljoen dollar.

16.000 bezoekers heeft Art Rotterdam getrokken, een recordaantal voor de beurs in hedendaagse kunst, die afgelopen zondag na vijf dagen sloot. Directeur Fons Hof is tevreden, vooral ook over de kwaliteit van de bezoekers en de verkopen: „Nog nooit hebben zoveel buitenlandse kunstverzamelaars en tentoonstellingsmakers de beurs bezocht.”