Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Inval bij frauduleuze paardenvleesverwerker Brabant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een doorzoeking gedaan bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij een Utrechts vleesverwerkend bedrijf. Een monster van het vlees wordt meegenomen.
Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij een Utrechts vleesverwerkend bedrijf. Een monster van het vlees wordt meegenomen. Foto ANP / Erik van 't Woud

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een doorzoeking gedaan bij een vleesverwerker in Oss vanwege mogelijke fraude met paardenvlees. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Het bedrijf verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde die met rundvleessnippers. De gemengde snippers werden volgens justitie vervolgens verkocht als ‘puur’ rundvlees, schrijft persdienst Novum. Het is niet bekend of er een link is met de recente vondsten van paardenvlees in Ierse hamburgers en Engelse diepvriesmaaltijden. Onderzocht wordt aan welke landen het bedrijf heeft geleverd.

Het gaat om vleesgroothandel Willy Selten in Oss. Het bedrijf wilde vandaag geen commentaar leveren. De opsporingsdienst van de NVWA doorzocht meerdere bedrijfspanden en een woning en nam administratie in beslag. Ook zijn monsters genomen van het vlees. Die worden geanalyseerd.

Grootschalig onderzoek naar paardenvlees

De NVWA voert sinds maandag een grootschalig onderzoek uit naar fraude met paardenvlees. Er zijn ongeveer honderd bedrijven in beeld bij het onderzoek. Bij één bedrijf is het vlees geblokkeerd, wat betekent dat het niet mag worden gebruikt of verhandeld. Of dit hetzelfde bedrijf dat vrijdag werd doorzocht, is niet bekendgemaakt.

De afgelopen weken is in verschillende landen paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Vorige week werd Nederland hiermee in verband gebracht; het vlees zou via Nederland zijn verhandeld.

EU doet ook onderzoek

De Europese Unie gaat in maart dna-testen uitvoeren op rundvleesproducten om de schaal van het schandaal in kaart te brengen. Dat zeiden afgevaardigden van lidstaten van de EU vandaag, meldt persbureau AP. Ook zal paardenvlees worden getest op de aanwezigheid van medicijnen. Gisteren werd in Groot-Brittannië het medicijn fenylbutazon gevonden, schadelijk voor mensen en illegaal in vlees voor consumptie. De resultaten worden halverwege april verwacht.

Vandaag was er een crisisberaad over het paardenvleesschandaal, dat steeds grotere proporties aanneemt. Miljoenen burgers en diepvriesmaaltijden zijn uit de schappen gehaald.

Britten vinden paardenvlees in schoolmaaltijden

Onderzoek in Groot-Brittannië heeft uitgewezen dat ook in schoolmaaltijden, maaltijden voor ziekenhuizen en in gerechten in restaurants paardenvlees is aangetroffen, zo bleek vandaag. Het paardenvleesschandaal beperkt zich daarmee niet langer tot diepvriesproducten uit de supermarkt, schrijft Novum.