Henk Krol krijgt boete voor hacken

DEN BOSCH - Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus staat terecht voor computervredebreuk in de rechtbank in Den Bosch. De politicus zou via internet bij het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U medische dossiers hebben ingezien om aan te tonen dat de beveiliging van medische gegevens slecht is. ANP ROBIN UTRECHT
DEN BOSCH - Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus staat terecht voor computervredebreuk in de rechtbank in Den Bosch. De politicus zou via internet bij het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U medische dossiers hebben ingezien om aan te tonen dat de beveiliging van medische gegevens slecht is. ANP ROBIN UTRECHT Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus is veroordeeld voor computervredebreuk. Foto ANP / Robin Utrecht

Tweede Kamerlid Henk Krol van de 50Plus-partij is veroordeeld voor het kraken van een medisch systeem. Krol kreeg een geldboete van 750 euro opgelegd, zijn bron kreeg een voorwaardelijke geldboete van 250 euro. Het OM eiste 1.500 euro van hem.

Krol was aangeklaagd voor computervredebreuk toen hij nog Statenlid in Noord-Brabant was in april vorig jaar. Hij hackte hij de website van het laboratorium Diagnostiek voor U en bekeek via internet vervolgens medische dossiers die in bezit waren van een Brabants laboratorium. Het Kamerlid wilde daarme aantonen dat de site slecht beveiligd was. Diagnostiek voor U deed aangifte.

De rechter erkende het belang dat met de actie gediend was, maar vond dat Krol niet zo snel de publiciteit had moeten zoeken, meldt journalist Peter Teffer op Twitter:

Twitter avatar peterteffer Peter Teffer Rechtbank is het met Krol eens dat er maatschappelijk belang was, maar vindt dat hij niet zo snel naar de media had moeten stappen.
Twitter avatar peterteffer Peter Teffer Volgens de rechtbank was het probleem niet zó accuut dat het inschakelen van de media nodig was.
Twitter avatar peterteffer Peter Teffer Overigens twijfelt de rechtbank niet aan de goede bedoelingen van Krol en acht het de kans op recidive nihil.

De tipgever van Krol krijgt een voorwaardelijk boete omdat de rechter vindt dat degene eerder de bron had moeten wijzen op ’t makkelijke wachtwoord.

50Plus op 24 zetels in peilingen

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij 50Plus van Henk Krol 24 zetels halen. Dat bleek gisteren uit een peiling van TNS NIPO. Daarmee zou de partij de tweede partij van het land worden. Van alle 50-plussers zou 26 procent nu op de partij stemmen.