Duitser Von Freyberg moet van paus bank Vaticaan hervormen

De Duitse advocaat Ernst von Freyberg is door paus Benedictus XVI benoemd als nieuwe hoofd van het Instituut voor Religieuze Werken, de bank van het Vaticaan. Dat heeft het Vaticaan vanmiddag bekendgemaakt. De bank moet volgens onder anderen de Europese Unie grondig worden hervormd.

De benoeming van Von Freyberg is een van de laatste belangrijke benoemingen van Benedictus, die per 28 februari terugtreedt. Volgens het Vaticaan heeft Von Freyberg, die de in mei vorig jaar teruggetreden Ettore Gotti Tedeschi opvolgt, een “brede ervaring” op het gebied van financiële regelgeving.

Het moderniseren van het Instituut voor Religieuze Werken is een van de opdrachten van Von Freyerberg en de nieuwe paus. De Europese Unie heeft geklaagd dat het instituut niet voldoende onderneemt tegen witwassen van crimineel geld, belastingontduiking en financiering van terrorisme. Afgelopen najaar riep Benedictus daarom een commissie in het leven die moet zorgen voor meer transparantie in de geldzaken van het Vaticaan. Het werk van die commissie tot een goed einde brengen zal een lastige taak worden voor de volgende paus.