Bijna duizend gewonden door verbrande meteoriet in Rusland

Een vrijgegeven infrarood sattelietbeeld toont de thermische impact van de meteoor nabij Chelyabinsk in Rusland.
Een vrijgegeven infrarood sattelietbeeld toont de thermische impact van de meteoor nabij Chelyabinsk in Rusland. Foto Reuters

Bijna duizend mensen hebben medische hulp gezocht als gevolg van de meteoor die vanochtend door de atmosfeer kwam. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Eerder werd nog uitgegaan van vijfhonderd gewonden.

Het hoofd van de gezondheidszorg in Chelyabinsk in Rusland zei dat 985 mensen medische hulp hebben gevraagd. Daarvan liggen er volgens Interfax 43 in het ziekenhuis. De meeste mensen hebben snij- en schaafwonden als gevolg van rondvliegend glas nadat talloze ruiten door de knallen waren gesprongen. Toen de meteoor door de atmosfeer kwam waren de lessen op scholen net begonnen. Onder de gewonden zijn 204 kinderen, zo meldt AP.

Het is niet bekend of er mensen zijn geraakt door brokstukken van de meteoor zelf. Volgens berichten van vanochtend zijn er drie mensen ernstig aan toe; hun situatie is levensbedreigend.

Meteoor was zo’n tien ton

De Russische Academie van Wetenschappen zegt dat de meteoor, die zo’n tien ton was, de atmosfeer doorkwam met minstens 54 duizend kilometer per uur. Tussen de dertig en vijftig kilometer boven de grond verbrijzelde hij, waarbij een paar kiloton energie vrijkwam boven de Oeral.

Fragmenten van de meteoor kwamen terecht in een spaarbekken bij Tsjerbakoel. In dezelfde omgeving is een krater van zes meter gevonden, schrijft Novum. Het dak van een fabriek is ingestort. Op amateurvideo’s is te zien hoe een object net na zonsopgang met een enorme snelheid door de lucht beweegt en dikke witte condens achterlaat en een heldere lichtflits.

‘Er was paniek’

Een ooggetuige vertelt aan de telefoon aan persbureau AP:

“Er was paniek. Mensen hadden geen idee wat er aan de hand was. We zagen een grote lichtflits toen we naar buiten gingen om te kijken wat het was en we hoorden een enorm geraas.”

Meteoor niets te maken met asteroïde

Juist vanavond zal een 50 meter grote ruimtekei, DA14, op 28.000 kilometer langs de aarde scheren. Maar deskundigen denken niet dat de meteoriet boven Rusland een losgeslagen stuk van de DA14 is. Die komt uit het zuiden, terwijl de meteoriet op filmbeelden de indruk maakt uit het noorden te komen. Volgens de krant Russia Today heeft het Russische leger mogelijk raketten op de meteoriet afgevuurd.

Twitter avatar esaoperations ESA Operations ESA experts at #ESOC confirm *no* link between #meteor incidents in #Russia & #Asteroid #2012DA14 Earth flyby tonite #SSA #NEO

De planetoïde komt vanavond even voor half negen Nederlandse tijd op 27.600 kilometer langs de aarde – een misser op een haar na in kosmische afstanden. Het is de grootste planetoïde die ooit zo dicht langs de aarde kwam, maar dus puur toeval dat het op dezelfde dag plaatsvindt.

‘Moet systeem komen dat voorwerpen uit ruimte onderschept’

Het voorval leidde tot verschillende reacties van prominente politieke figuren in Rusland. Premier Dmitri Medvedev merkte op een economisch forum in Krasnojarsk op dat “niet alleen de economie kwetsbaar is, maar de hele planeet”. Vicepremier Dmitri Rogozin zei dat wereldmachten een systeem moeten bedenken om uit de ruimte vallende voorwerpen te onderscheppen.

“Op dit moment bezitten wij noch de Amerikanen zulke technologieën.”

En volgens de nationalist Vladimir Zjirinovski zag in het natuurverschijnsel een complot. Hij zei tegen RIA-Novosti dat het helemaal geen meteoor was, maar een “test van een nieuw wapen door de Amerikanen”.