In beeld

Winnaars World Press Photo 2013

De Zweedse fotojournalist Paul Hansen won vanmorgen de jaarlijkse World Press Photo verkiezing met zijn foto vorig jaar november in Gaza-stad waar twee kleine kindjes naar een begrafenis worden gedragen. De twee jongetjes, en hun vader, kwamen om bij een Israëlische raketaanval die hun huis vernietigde. Het is een krachtig beeld. En dat geldt ook voor de andere winnaars in de andere categorieën. Er zitten - bijna vanzelfsprekend - ook foto's bij van de voortgaande strijd in Syrië. Maar verder ook een paar prachtige natuurbeelden en mooie portretten. Dit jaar werden er 103.481 beelden ingestuurd door 5.666 fotografen uit 124 landen. De tentoonstelling van World Press Photo is te zien vanaf 26 april tot 23 juni in de Oude Kerk in Amsterdam. Maar hier alvast een voorproefje.
Winnaar World Press Photo. 20 November 2012: de oom van de tweejarige Suhaib Hijazi en de driejarige Muhammed draagt zijn neefjes naar de moskee voor de begrafenis. De kinderen kwamen om het leven door een Israëlische raket die het huis van het Palestijnse gezin verwoestte in Gaza stad. Hun vader, Fouad, kwam daarbij ook om het leven. Hij wordt gedragen op een stretcher. De moeder raakte gewond.
Paul Hansen (Zweden) voor Dagens Nyheter
Derde prijs in de categorie News. dennenbomen die ontworteld raakten door de tsunami in Japan liggen op het strand van Rikuzentakatata, 7 maart, 2012.
Daniel Berehulak (Australië) voor Getty Images
Tweede prijs in de categorie News: Syrische rebellen martelen en ondervragen hier informanten van het Syrische regime op 31 juli vorig jaar in Aleppo. Na 48 uur werden de twee gevangenen vrijgelaten.
Emin Özmen (Turkije)
Eerste prijs in de categorie Contemporary Issues Stories. 22 juni 2012: de studenten Phan Thi Thuy Vy (1992) en Dang Thi Bich Bay (1992) kijken tv in Da Nang. De twee zijn sinds een jaar samen. Vietnam overweegt om huwelijken tussen stellen van hetzelfde geslacht wettelijk mogelijk te maken. Het zou daarmee het eerste Aziatische land zijn. Afgelopen augustus vond de eerste gay pride plaats in Hanoi.
Maika Elan (Vietnam) voor Most
Tweede prijs in de categorie News: een lid van het Vrije Syrische Leger (FSA) neemt zijn positie weer in na een vuurgevecht met Syrische troepen in Sulemain Halabi, een wijk in Aleppo op 10 oktober, 2012.
Fabio Bucciarelli (Italië) voor AFP
Eerste prijs in de categorie Sports: de Pacu Jawi Bull Race in Indonesië is een populaire race om het einde van het oogstseizoen te markeren, 12 februari 2012.
Wei Seng Chen (Maleisië)
De Chinese kunstenaar en activist Ai Wei Wei op 6 februari vorig jaar. Tweede prijs in de categorie Staged Portraits
Stefen Chow (Maleisië), foto voor Smithsonian magazine
Eerste prijs in de categorie Sports: 21 Februari 2012; het Somalische vrouwelijke basketbalteam in Mogadishu betaalt beveiligers om tijdens de wedstrijden de spelers te bewaken. De vrouwen wagen hun leven met deze sport; ze staan op de hitlist van de islamitisch-militante groep Al Shabaab, die grote delen van Somalië controleert. De straf die staat op het spelen van basketbal volgens Al Shabaab: de rechterhand en linkervoet afzagen. De speelsters ontvangen regelmatig bedreigingen met de dood.
Jan Grarup (Denemarken) voor Laif
Eerste prijs in de categorie Nature: een zuidelijke kasuaris, een loopvogel in Australië die met uitsterven bedreigd wordt. Hier eet de vogel vruchten van de Blauwe Quandang boom.
Christian Ziegler (Duitsland)
Tweede prijs in de categorie Daily Life: een zomerdag op een Italiaanse camping in Jeselo, 8 juli, 2012.
Søren Bidstrup (Denemarken) voor Berlinkgske
Derde prijs in de categorie Observed Portraits Stories. 15 februari, 2011: na tien jaar bij zijn vader gewoond te hebben keerde halfbroer van de fotografe Martin terug naar huis om weer bij hun moeder te gaan wonen in Tilburg. Martin heeft geen diploma en geen werk. De fotografe volgde hem gedurende deze periode.
Ananda van der Pluijm (Nederland)
Derde prijs in de categorie Observed Portraits Single. 19 februari, 2012: 'American Girl' is een poppenserie die je kan modelleren zodat ze precies op je lijken. Kayla poseert hier met haar look a-like pop voor een portret van haar ouders in Boston.
Ilona Szwarc (Polen) voor Redux Pictures
Tweede prijs in de categorie Sports: de Egyptische Alaaeldin Abouelkassem of Egypt (boven) in actie tegen de Duitse Peter Joppich tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer in Londen op 31 juli.
Sergei Ilnitsky (Rusland) voor European Pressphoto Agency
Eerste prijs in de categorie Contemporary Issues. 3 april 2012: een Keniaanse vrouw, die bruikbaar afval zoekt op de vuilnisbelt in Nairobi, pauzeert in de regen met een boek.
Micah Albert (VS) voor Redux Images
Eerste prijs categorie General News Single: de Syrische Aida huilt nadat haar huis is gebombardeerd door Syrische troepen in Idlib, het noorden van Syrie op 10 maart, 2012. Haar man en twee kinderen kwamen om bij de aanslag.
Rodrigo Abd (Argentinië) voor AP
Eerste prijs in de categorie Nature: keizerspinguïns in de Ross Zee, Antarctica . Keizerspinguïns kunnen hun zwemsnelheid verhogen tot dertig kilometer per uur door luchtbellen met hun veren te maken, blijkt uit recent onderzoek.
Paul Nicklen (Canada) voor National Geographic
Eerste prijs in de categorie Staged Portraits. Op de foto de 30-jarige Makone Soumaoro uit Guinea op 17 oktober vorig jaar. Ze heeft een gezwel in haar nek: "Ik heb geen pijn, maar ik ben wel bezorgd dat de zwelling zo groot is. Ik hoop dat het geen tumor is want ik ben een huisvrouw en mijn gezin heeft me nodig."
Stephan Vanfleteren (België) voor De Standaard
Eerste prijs in de categorie Daily Life Stories. 1 juni, 2010: de 71-jarige, Italiaanse Mirella is al 43 jaar getrouwd met haar man Luigi, ze wonen in Rome. Haar man lijdt sinds zes jaar aan Alzheimer. Mirelle verzorgt haar man sindsdien.
Fausto Podavini (Italie) voor Mirella