Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Wijn bij paardenvlees

Natuurlijk moeten we het juist nu even hebben over welke wijn er het beste bij paard gedronken kan worden. Geen overbodig advies, lijkt mij. Afgelopen dinsdag riep Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman al op tot ’Eet meer paard!’ Omdat zij de dieren egocentrische, chagrijnige ijdeltuiten zonder verder enig nut vindt. Haar oproep plus de uitvoerige berichtgeving over ‘Horsegate’ hebben er voor gezorgd dat er de afgelopen dagen twee keer meer paardenvlees verkocht is dan gewoonlijk. En dan niet anoniem verwerkt in supermarktlasagne maar puur. ‘De mensen zijn gewoon nieuwsgierig geworden naar hoe het smaakt’ rapporteerde het ontbijtprogramma Vandaag de Dag vanmorgen.

Maar welke wijn erbij te drinken? De vele nationale - en internationale wijn-spijsboeken in mijn bibliotheek ontkennen het bestaan van paardenvlees in alle toonaarden. Zelfs het Vlaamse Vlees & Wijn van Willem Asaert en het Zuid-Afrikaanse The Food & Wine Pairing Guide van Van Niekerk en Burke houden de edele viervoeter op stal.

Wel voorziet laatstgenoemde uitgave in wat voor rood te schenken bij het overigens te verwachten struisvogelbiefstukje en de obligate springbokfilet. Asaert speelt daarentegen wel erg op safe. Daarin kom ik niet verder dan welke wijnen het beste combineren bij verschillende bereidingen van ‘stressvrij lam’.

Waterkonijn of grasbuikje, de eufemistische aliassen waarmee de Belgische spijskaartschrijvers respectievelijk bisamrat en pony afficheren, ontbreken echter in dit naslagwerk.

Gelukkig kan ik putten uit wat eigen ervaringen. Zo dronk ik met veel plezier een beendroog glaasje manzanilla bij paardenrookvlees. Bij Mestreechs zoervleis een Montepulciano d’Abruzzo. En ten tijde van de BSE-crisis kreeg ik in restaurant Le Garage bij steak de cheval fraai rood uit de Loire geserveerd.

‘Die zuren van de cabernet franc doen het mooi met dat wat zoetige paardenvlees’, wist gastheer-sommelier Erwin Walthaus. Niek Hartering, het wijngeweten van Gebr. Hartering, een restaurant uit de Amsterdamse Nouveau Ruig school dat ook niet schroomt om runderhart, varkensnier en kalfshersenen te serveren, meent dat het zuidelijke rood van Domaine de Trévallon ook een mooie keuze is.

Tot slot is daar het rood van de Italiaanse primitivodruif. Dat is de perfecte wijn voor diegenen die liever verstoppertje spelen en hun paardenvlees slechts blieven in de vorm van runderlasagne. Als dat in de supermarkt tenminste nu nog te  vinden is.