Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Wat doet een lek houten piratenschip in een orkaan?

De zinkende HMS Bounty. Twee van de zestien opvarenden kwamen om het leven. Foto ANP / Tim Kukl

Het was één van de vele verhalen die vorig jaar het nieuws domineerde toen orkaan Sandy voor dood en verderf zorgde in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied: de scheepsramp met de HMS Bounty, een schip dat ook te zien was in de film Pirates of the Carribbean.

De hele wereld keek mee met bovenstaande beelden van de reddingsactie, waarbij veertien van de zestien opvarenden werden gered. Surreële beelden, ook voor de leden van de Amerikaanse kustwacht:

“By now it was just after midnight. While McIntosh struggled to steer, Myers searched for the Bounty. “I kept asking Mike, ‘What do you see? What do you see?’” McIntosh recalls. Finally, Myers shot back, “I see a giant pirate ship in the middle of a hurricane.”

Bovenstaande quote komt uit de uitgebreide reconstructie die het Amerikaanse magazine Outside van de laatste reis van de HMS Bounty heeft gemaakt. Want wat doet een lek piratenschip van hout midden in een orkaan die de hele wereld al dagen aan zag komen?

Het antwoord komt in ruim achtduizend woorden en vertelt het ongelofelijke verhaal van de liefde van een klein groepje mensen voor een onrendabel piratenschip, de zee en het avontuur. Niet alleen die nacht in de storm, al jaren probeerden ze het schip varende houden.

“The full answer to why the Bounty sank was much more complex than a captain’s rash decision. It was a story decades in the making, a veritable opera of near misses and fantastic schemes involving a dogged captain, a fiercely loyal crew, and an owner who was looking to sell. And in the ship’s last act, an unlikely new character had emerged: a young woman with Down syndrome who, perhaps inconceivably, held the key to the Bounty’s future.”

Lees het hele verhaal van Kathryn Miles op de website van Outside (8.139 woorden, ongeveer 37 minuten leestijd).

De HMS Bounty in de film Mutiny on the Bounty (1962)