Oppassen vandaag: sneeuw en ijzel - KLM schrapt tientallen vluchten

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer vandaag in drie zuidelijke provincies. Het weerinstituut gaf rond 9.45 uur uur code oranje af voor Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant wegens ijzel. KLM heeft tientallen vluchten geschrapt door het winterweer.

Printscreen van kaartje met weerwaarschuwingen. Bron: KNMI

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer vandaag in drie zuidelijke provincies. Het weerinstituut gaf vanmorgen code oranje af voor Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant wegens ijzel. KLM heeft tientallen vluchten geschrapt door het winterweer.

Andere luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol vliegen hebben nog geen vluchten geschrapt, ook zijn er geen vertragingen, zegt een woordvoerder van Schiphol tegen Novum. Schiphol raadt reizigers aan rekening te houden met annuleringen en vertragingen en de laatste vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Het westen van het land heeft te maken met een gebied met lichte sneeuwval dat zich in de loop van de middag zal uitbreiden. Vanuit het westen van Zeeland is het rond 06.00 uur al begonnen met sneeuwen. De grens waar de sneeuw valt verschuift in de loop van de dag langzaam naar het oosten. Rond het middaguur loopt de lijn van Leeuwarden naar Maastricht en drie uur later is het uiterste oosten van het land bereikt. In het midden en westen kan tot en met vanavond 5-8 cm sneeuw vallen, in het oosten ongeveer 3-5 cm sneeuw. Vanwege de sneeuwval is voor de rest van Nederland code geel van kracht.

De waarschuwing geldt tot vanmiddag 15.00 uur. Daarna wordt ook voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant tot 22.00 uur code geel van kracht, waarmee sprake is van een weerwaarschuwing. In het zuidwesten van het land komt vanavond ook ijzel voor, zo meldt weeronline.nl doordat de sneeuwval gepaard gaat met warme lucht die vanuit het westen van het land binnenkomt. In sommige delen van het land loopt deze weerwaarschuwing door tot morgenochtend.

De NS rijdt vandaag met een aangepaste dienstregeling. De ANWB waarschuwt voor een drukke avondspits in verband met de sneeuwval. De NS kondigde woensdag al aan vanwege het winterse weer volgens een aangepaste dienstregeling te rijden.