Kamerleden blijven thuis op 30 april - ‘niet opnieuw eed afleggen’

Koningin Beatrix legt de eed af in 1980. Daarna volgden ook de toenmalige Kamerleden (behalve de vijftien die thuis bleven). Foto ANP

SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir zullen bij de troonswisseling op 30 april niet de eed aan de koning afleggen. Dat vertelden ze vanavond in Nieuwsuur.

Nadat Willem-Alexander op 30 april zijn eed heeft afgelegd is het de beurt aan de Kamerleden. Eén voor één spreken zij de volgende eed (zweren) of belofte (beloven) uit:

Wij zweren (beloven) dat wij Uw onschendbaarheid en de rechten van Uw Koningschap zullen handhaven.

Karabulut komt niet naar de Nieuwe Kerk omdat ze de eed al heeft afgelegd toen ze in de Kamer werd geïnstalleerd. Bovendien is ze republikein. Bashir is op 30 april op vakantie (“maar dat komt mij goed uit”). Karabulut vanavond in Nieuwsuur:

“Omdat het nog een keer op zo’n manier middels een aparte eed te doen gaat mij echt net een stap te ver. Er zijn grenzen.”

Actie is symbolisch

De actie is symbolisch en heeft geen gevolgen voor de troonswisseling. In 1980 waren veertien parlementariërs afwezig, blijkt uit  de Handelingen Staten-Generaal 30 april 1980.  Vijf Kamerleden bleven thuis om gezondheidsredenen, vijf om principiële redenen, één lid wegens andere ambtsbezigheden en drie Kamerleden zonder opgave van redenen. Ook in 1948 waren enkele leden afwezig.

Handelingen Staten-Generaal 30 april 1980Handelingen Staten-Generaal 30 april 1980

Ook andere Kamerleden twijfelen, aldus Nieuwsuur. Zo wil de Partij voor de Dieren eerst uitzoeken wat “de rechten van het koningschap” eigenlijk betekenen. Als dat betekent dat de koning mag jagen overwegen ze ook om thuis te blijven.