Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voeding

NVWA start grootschalig onderzoek naar paardenvlees

De fotograaf van ANP bracht een bezoek aan paardenslager Peter Wisker. Sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start een grootschalig onderzoek naar fraude met paardenvlees. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek zijn ongeveer honderd bedrijven in beeld, van slachthuizen tot en met supermarkten. Bij die bedrijven zal de NVWA monsters nemen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Daarbij wordt gekeken of paardenvlees in de producten is verwerkt, terwijl er rundvlees op het etiket stond. Ook onderzoekt de NVWA bij veertig bedrijven de etiketten en wordt de identiteit van het vlees en de administratie gecontroleerd.

Volgens Dijksma, die de brief mede namens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef, is het “ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin.”

“Op voorverpakte producten hoort een etiket te staan waarop staat vermeld welke ingrediënten het product bevat. Bedrijven horen hier zich aan te houden.”

Gisteravond besloten verscheidene Europese lidstaten van de EU op een spoedbijeenkomst al tot een strikte controle van rundvlees.

Ook paardenvlees in lasagne C1000

De afgelopen weken werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald. Dat gebeurde ook in Nederland:

  • Albert Heijn vrijdag de lasagne bolognese van het merk Euroshopper uit de handel omdat het rundvlees ook een beperkte hoeveelheid paardenvlees bevat, zo werd gisteren bekend.
  • Plus haalde eerder deze week de diepvrieslasagne van het merk Primafrost uit de schappen, omdat de importeur niet kon garanderen dat er geen paardenvlees in het voedsel zat.
  • Vanavond maakte C1000 bekend dat de lasagne bolognese uit de schappen is gehaald wegens aanwezigheid van paardenvlees.
De supermarkten Boni, Coop, en Jumbo haalden eerder ook al  lasagne uit de schappen.

Nederlandse ondernemer ontkent betrokkenheid

Nederland werd dit weekend door een Franse onderminister in verband gebracht met het paardenvleesschandaal. Gisteren meldden Britse media dat de Nederlandse onderneming Draap, een omkering van het woord paard, een centrale rol speelt in het schandaal. Het bedrijf, in handen is van de Nederlander Jan Fasen, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden. Tegen The Guardian stelde Fasen, die vorig jaar een celstraf kreeg voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees, dat het vlees altijd juist was gelabeld.

Fasen verzekert dat de Roemeense leveranciers nooit fouten maakten in hun leveringen.

“Er waren nooit problemen. Als ik paardenvlees bestelde, leverden zij paardenvlees. Er is nooit, maar dan ook nooit, paardenvlees als rundvlees geleverd. Ik was er honderd procent zeker van dat ik paardenvlees kocht.”

Het vlees werd volgens hem onder andere aan het bedrijf Spanghero in Frankrijk verkocht. Dat bedrijf werd vandaag door de Franse minister van economie Benoît Hamon aangemerkt als de spil in het Europese paardenvleesschandaal. Het bedrijf heeft willens en wetens paardenvlees als rundvlees aangemerkt, aldus de minister.

Drie arrestaties in Groot-Brittannië

Inmiddels heeft de Britse politie vandaag ook drie mensen gearresteerd vanwege een mogelijke rol in het schandaal, meldt de BBC vanavond. Het zou gaan om een medewerker van een slachthuis en twee medewerkers van een vleesbedrijf. Het slachthuis zou het paardenvlees hebben verkocht aan het vleesbedrijf, die het vervolgens verwerkte in hamburgers en kebab die als rundvlees werden verkocht.