Nederlandse vleeshandelaar: geen twijfel over dat het paardenvlees betrof

HAARLEM - Worsten bij paardenslager Peter Wisker in Haarlem. Wisker heeft het sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN
HAARLEM - Worsten bij paardenslager Peter Wisker in Haarlem. Wisker heeft het sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN Worsten bij paardenslager Peter Wisker in Haarlem. Wisker heeft het sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Volgens de Nederlandse vleeshandelaar Draap Trading, die betrokken is bij het Europese paardenvleesschandaal, is er geen twijfel over mogelijk dat het vlees dat zijn bedrijf verkocht paardenvlees was. Het vlees dat hij verkocht aan het Franse bedrijf Spanghero was duidelijk gelabeld, zegt directeur Jan Fasen tegen the Guardian.

Fasen bevestigt tegenover de krant dat zijn onderneming een partij paardenvlees van Roemeense slachthuizen heeft gekocht en doorverkocht aan Franse vleesverwerkingsbedrijven. Maar hij bezweert dat het vlees duidelijk gemarkeerd was als paardenvlees.

De onderneming is momenteel de spil in het al tijden durende paardenvleesschandaal waarbij paardenvlees is opgedoken in diepvrieslasagna’s in Zweden, Ierland, Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Albert Heijn heeft sinds vorige week vrijdag ook lasagna’s van de Euroshopper uit de schappen gehaald nadat bleek dat het daar ook in was verwerkt.

De lasagne waarin in Groot-Brittannië paardenvlees is aangetroffen. Foto Reuters / Chris HelgrenDe lasagne waarin in Groot-Brittannië paardenvlees is aangetroffen. Foto Reuters / Chris Helgren

Frans Spanghero ontkent schuld

Het vlees zou afkomstig zijn van het in Cyprus geregistreerde bedrijf Draap Trading; de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed gisteren onderzoek bij het Bredase bedrijf Nemijtek waar het vlees van Draap in een koelcel lag opgeslagen tot de levering. Draap leverde vlees aan de Franse onderneming Spanghero, die het op zijn beurt doorverkocht aan het Franse bedrijf Comigel. De lasagneproducten in Groot-Brittannië die paardenvlees bevatte, waren van Comigel afkomstig.

Maar het is nog steeds onduidelijk welke van de betrokken bedrijven nu uiteindelijk blaam betreft. Spanghero bezweert dat het rundvlees aan Comigel heeft geleverd. In een verklaring zei het bedrijf:

Het vlees wat wij ontvingen was rund. Dat was ook wat wij hadden besteld. Spanghero heeft zelf niets met het vlees gedaan of het vlees bewerkt.

Roemenen treft geen blaam en Draap ook niet

Fasen zegt tegen the Guardian dat de Roemeense slachterijen niet de schuldigen zijn:

“De Roemenen leveren wat ze zeggen. Als ze rundvlees leveren, is het rundvlees. Als ze paardenvlees leveren, is het paardenvlees.”

De Roemeense slachterijen bevestigen dat ze vorig jaar 350 ton paardenvlees hebben verkocht aan Draap (het omgekeerde woord voor paard). Fasen zegt dan ook dat de Franse vleesverwerkingsbedrijven wisten dat ze paardenvlees verkochten en schuift hun de zwarte piet toe:

“Er is nooit, maar dan ook nooit paardenvlees verkocht als rundvlees. Ik ben er honderd procent zeker van dat ik paardenvlees heb gekocht. We hebben het ook aan Spanghero verkocht als paardenvlees, net als aan klanten in België en Nederland. Daar is geen enkele discussie over. Iemand heeft een fout gemaakt, en wij zijn dat niet geweest.”

Fasen eerder veroordeeld wegens vleesfraude

De directeur heeft echter de schijn enigszins tegen zich. De NOS berichtte gisteren dat Faassen eerder veroordeeld is in een vleesfraudezaak. In januari vorig jaar kreeg hij een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Fasen had papieren vervalst om klanten om de tuin te leiden.

De EU kwam gisteren na een spoedzitting met een voorstel om een maand lang rundvlees streng te gaan controleren. Volgens het voorstel moeten EU-lidstaten in maart 6500 rundvleesmonsters testen op sporen van paardenvlees en het schadelijke paardenmedicijn Bute. De Britse regering maakte vandaag bekend dat acht paardenkarkassen positief getest zijn op het geneesmiddel. Vlees van drie karkassen zou mogelijk in de Franse voedselketen terecht zijn gekomen. Volgens de regering zijn de dosissen en sporen in het vlees echter zo laag dat er geen gevaar is voor de gezondheid.