Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Minister zet justitie op Amarantis en wil eed voor onderwijsbestuurders

Het Openbaar Ministerie moet “de onderste steen boven krijgen” rondom mogelijke misstanden bij de omgevallen scholengroep Amarantis. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat justitie doorgaat daar waar de bevoegdheden van de commissie-Halsema ophielden. Het gaat om een betaling van 210.000 euro aan een bouwbedrijf die mogelijk strafbaar is.

Bussemaker wil dat betrokkenen die niet wilden meerwerken met de commissie door justitie worden doorgelicht. Foto ANP / Evert Jan Daniels

Het Openbaar Ministerie moet “de onderste steen boven krijgen” rondom mogelijke misstanden bij de omgevallen scholengroep Amarantis. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat justitie doorgaat daar waar de bevoegdheden van de commissie-Halsema ophielden. Het gaat om een betaling van 210.000 euro aan een bouwbedrijf die mogelijk strafbaar is.

Bussemaker reageerde op een onderzoeksrapport over Amarantis van de commissie onder voorzitterschap van voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema. De commissie is geen strafbare feiten op het spoor gekomen. Alleen over de betaling van 210.000 euro kan de commissie geen uitsluitsel geven. Niet alle betrokkenen wilden meewerken met het onderzoek. De commissie kan hen niet dwingen; het OM wel.

De minister zei verder dat onderwijsbestuurders voortaan bij hun benoeming een eed moeten afleggen waarin zij beloven zich professioneel en ethisch op te stellen. Bussemaker gaat op advies van de commissie, die vandaag haar rapport presenteerde, met het onderwijsveld praten over de invoering van zo’n eed.

“Zo’n eed markeert dat bestuurders dienstbaarheid moeten betonen aan het onderwijs.”

Bussemaker: losgezongen van de onderwijsgemeenschap

Volgens Bussemaker moeten onderwijsbestuurders zich beter realiseren dat zij bij uitstek een voorbeeldfunctie hebben. Bussemaker wil af van onderwijsbestuurders die zich CEO noemen en de verdieping waar zij zetelen omschrijven als de ‘executive floor’. Zulke bestuurders zijn “losgezongen van de onderwijsgemeenschap”.

Bij Amarantis waren er signalen van misstanden. Zo trad de bestuursvoorzitter af, maar mocht hij nog jaren tegen hetzelfde salaris in dienst blijven als adviseur. Een andere bestuurder kreeg niet een maar twee leaseauto’s, en ook nog een ov-jaarkaart. Volgens Halsema was sprake van slecht bestuur, maar niet van strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie gaat zich er nu over buigen.