Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Kamer akkoord met huurverhoging, Blok met gerust hart naar Eerste Kamer

"Te gek", moet Stef Blok gedacht hebben, "jullie steunen me." D66-leider Alexander Pechtold, Arie Slob van de CU en Kees van der Staaij van de SGP tijdens de toelichting over het woonakkoord.Foto ANP / Martijn Beekman

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de inkomensafhankelijke huurverhoging. Behalve de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden ook D66, ChristenUnie en SGP: de drie oppositiepartijen met wie minister voor Wonen Stef Blok (VVD) eerder deze week het woonakkoord sloot. Daarmee verzekerde hij zich ook in de Eerste Kamer van een meerderheid voor zijn plannen met de woningmarkt.

Volgens het aangenomen plan gaan de huren voor huishoudens met een inkomen van 43.000 euro of meer omhoog met maximaal vier procent per jaar, plus de inflatie (nu drie procent). In het oorspronkelijke voorstel van Blok was dat 6,5 procent plus inflatie.

De Eerste Kamer behandelt het voorstel volgende maand. De bedoeling is dat de maatregelen op 1 juli van kracht worden.