Goed nieuws voor singles: er zijn 871 potentiële kandidaten voor jou

Het is Valentijnsdag vandaag; voor stelletjes een gelegenheid om elkaar te verrassen met iets romantisch. Voor singles een dag die na de jaarwisseling en kerstdagen hoog scoort op de barometer van ‘irritante dagen waarop je de hele dag ingepeperd krijgt dat je alleenstaand bent’. Daarom voor de singles een lichtpuntje: er zijn honderden potentiële soulmates voor je op deze aarde.

Het is Valentijnsdag vandaag; voor stelletjes een gelegenheid om elkaar te verrassen met iets romantisch. Voor singles een dag die na de jaarwisseling en kerstdagen hoog scoort op de barometer van ‘irritante dagen waarop je de hele dag ingepeperd krijgt dat je alleenstaand bent’. Daarom voor de singles een lichtpuntje: er zijn honderden potentiële soulmates voor je op deze aarde.

In een filmpje van het wetenschappelijke blog It’s Okay To Be Smart vergelijkt Joe Hanson de kans op het tegenkomen van de liefde met de zoektocht naar buitenaards leven. Met al die miljoenen sterren en planeten die zich in het miljoenen jaren oude universum bevinden, zou statistisch gezien de kans groot moeten zijn dat er elders ook leven is. Tegelijkertijd is er nog steeds geen hard wetenschappelijk bewijs voor.

Als we naar het aantal singles kijken in Nederland dan doet die contradictie, die bekendstaat als de Fermi Paradox, zich eigenlijk ook voor. Nederland telt zo’n 2,7 miljoen singles en dat aantal stijgt alleen maar de komende jaren. Een single in Nederland heeft dus best een groot jachtgebied statistisch gezien, maar er komen alleen maar meer singles, niet minder.

52.000 buitenaardse beschavingen in principe

In een ingewikkelde vergelijking, die ook wel de Drake equation heet, fp x ne x fl x fi x fc x fL (aantal sterren met planeten x het aantal planeten dat leven ondersteunt x de kans dat er zich leven ontwikkelt x de kans dat intelligent leven ontstaat x de kans op technologische ontwikkeling x de levensduur van een beschaving) rekent Hanson eerst voor hoeveel buitenaardse beschavingen er zijn in ons melkwegstelsel: 52.000!

Hanson rekent vervolgens op soortgelijke wijze even voor hoeveel potentiële levenspartners je tegen kan komen als 25-jarige single in New York: maar liefst 871 stuks. Mensen met een wiskundeknobbel kunnen vast zelf uitrekenen op basis hiervan hoeveel liefdes-van-je-leven er voor hun rondlopen op deze aarde. Maar hoe dan ook, dat wordt dus flink speeddaten.

De boodschap van Hanson: geef de moed dus niet op. Wil je nog meer horen over de wiskunde achter liefde? In een mooie aflevering van This American Life vertelt verslaggever David Kestenbaum over zijn studententijd, toen hij met vrienden ook vaak de wiskundige kans berekenden op het krijgen van een vriendinnetje.