Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Gestolen monstrans teruggevonden

Een van de daders loopt met de monstrans het museum Catharijneconvent uit.
Een van de daders loopt met de monstrans het museum Catharijneconvent uit. Foto ANP / Evert Kronemeijer

De politie heeft de monstrans gevonden die eind vorige maand uit Museum Catharijneconvent werd gestolen. De drie verdachten die de monstrans in hun bezit hadden, zijn gisteravond aangehouden en vastgezet. Dat melden de politie en het Utrechtse museum vandaag.

Beelden van de roof:

Gisteravond zag de politie de drie verdachten, van 21, 25 en 35 jaar uit Utrecht en Maarssen, een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto leggen. De politie besloot de mannen daarop te volgen en hield hen op de A27 bij Gorinchem aan. In de auto werd de gehavende monstrans aangetroffen. De verdachten waren vermoedelijk op weg naar België.

De mannen zijn aangehouden en worden verhoord. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Samen met het museum wordt bekeken of onderdelen van de monstrans missen. De recherche zet het onderzoek voort.

Het museum Catharijneconvent laat weten zeer opgelucht en dankbaar te zijn dat de monstrans is gevonden. Wel is het voorwerp beschadigd en moet worden gerestaureerd. Het museum hoopt het voorwerp in het voorjaar weer te kunnen tonen voor het publiek.

Gisteren werden beelden getoond van de roof die 29 januari op klaarlichte dag werd gepleegd. Mede door de aandacht van de media voor de zaak, kwam het onderzoek in een stroomversnelling en werd het zicht op de verdachten steeds concreter, aldus de politie.

De monstrans, waarin geconsacreerde hosties worden bewaard in de katholieke kerk, heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. Eerder werd bekend dat het meest kostbare deel van het object was achtergebleven in het museum. De monstrans was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.