Derde recessie in drie jaar tijd (maar ook reden voor optimisme)

De derde recessie in drie jaar tijd is een feit.
De derde recessie in drie jaar tijd is een feit. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van 2012 met 0,2 procent gekrompen. Dat blijkt uit de CBS-raming die zojuist naar buiten kwam. Daarmee is de triple dip een feit: de derde recessie (twee opeenvolgende kwartalen van krimp) in drie jaar tijd.

Met deze cijfers komt het vorige jaar bovendien als geheel nog dieper in het rood te staan dan al werd verwacht. Het derde kwartaal van 2012 liet een krimp van 1,0 procent zien. In de eerste twee kwartalen groeide de economie nog licht met 0,1 procent. De totale krimp over 2012 is 0,9 procent.

De Duitse economie kromp in dezelfde periode met 0,6 procent, de Franse met 0,3 procent. In Italië was de teruggang helemaal fors: 0,9 procent.

Huishoudens besteden minder en er zijn minder banen

Het CBS stelt verder dat huishoudens in het vierde kwartaal 2,3 procent minder uitgaven dan een jaar eerder.

“De consumptie door huishoudens krimpt daarmee al bijna twee jaar. De teruggang in het vierde kwartaal is groter dan die in de voorafgaande kwartalen. In het vierde kwartaal is er over vrijwel de hele linie minder geconsumeerd. Huishoudens kochten ruim 9 procent minder duurzame goederen. Vooral aan auto’s en meubelen gaven ze minder uit.”

Ten opzichte van een jaar eerder waren er aan het eind van 2012 93.000 banen minder, een teruggang van 1,2 procent. De dalingvan het aantal banen ten opzichte van het derde kwartaal was 18.000. Over heel 2012 gezien waren er 63.000 banen minder dan in 2011. Het aantal banen is hiermee gedaald tot het niveau van 2007.

Maar toch: ‘Het is nieuws over oude cijfers’

Maar terwijl we ‘kuchend en puffend’ de triple dip oplopen door achteruit te kijken, schrijft economieredacteur Maarten Schinkel vanochtend in nrc.next, is er ook ruimte voor optimisme. Er zijn voorzichtige tekenen van herstel.

“Het heeft weinig zin om daarvoor alleen naar Nederland te kijken. De wereldeconomie is belangrijker. En daar begint een vroege, en aarzelende lente. Dinsdag kwam het International Institute of Finance (IIF), de internationale denktank van de grote banken, met een opvallend positief rapport. Het vierde kwartaal is vrijwel overal slecht geweest, maar er is volgens de economen sprake van een omslagpunt, vermoedelijk ergens eind november vorig jaar. Op wereldschaal is er sprake van een groei van de orders voor kapitaalgoederen, denk aan machines, met iets meer dan 10 procent – na een krimp over vrijwel heel 2012. Dat duidt op een betere omzetverwachting voor de industrie, waar die machines aan het werk moeten. Het IIF ziet het optimisme zich langzaam verspreiden van China naar Amerika en dan naar de rest van de wereld.”

Dus hard op weg naar spectaculaire groei? Nee, dat kost nog wel wat tijd. Schinkel:

“De meeste denktanks, waaronder het Internationale Monetaire Fonds, gaan er van uit dat het herstel pas in de tweede helft van dit jaar in de cijfers zichtbaar wordt. En dan nog is er een kans op een toestand die het ‘nieuwe normaal’ wordt genoemd: een langdurige periode van lage groei en lage inflatie.”

Abonnees kunnen de digitale editie van nrc.next hier vinden.