Atleet Oscar Pistorius, ‘Blade Runner’, beschuldigd van moord

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, bijgenaamd ‘Blade Runner’ omdat hij met twee kunstbenen loopt, heeft vermoedelijk vannacht zijn vriendin doodgeschoten. Hij zegt dat hij dacht dat ze een inbreker was, maar is inmiddels beschuldigd van moord.

Oscar Pistorius, bijgenaamd 'Blade Runner', in 2011.
Oscar Pistorius, bijgenaamd 'Blade Runner', in 2011. Foto Reuters / Max Rossi

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, bijgenaamd ‘Blade Runner’ omdat hij met twee kunstbenen loopt, heeft vermoedelijk vannacht zijn vriendin doodgeschoten. Hij zegt dat hij dacht dat ze een inbreker was, maar is inmiddels beschuldigd van moord.

Pistorius schoot in hun huis in Pretoria naar verluidt twee keer op zijn vriendin, het model Reeva Steenkamp, en raakte haar in haar arm en hoofd. Ze overleed ter plekke. Gisteren liet ze zich op Twitter nog verheugd uit over Valentijnsdag.

Twitter avatar reevasteenkamp Reeva Steenkamp What do you have up your sleeve for your love tomorrow??? #getexcited #ValentinesDay

Relatie sinds november, ‘eerdere incidenten’ in huiselijke sfeer

De politie heeft inmiddels bevestigd dat de 29-jarige vrouw dood is aangetroffen in de woning. Een woordvoerder zegt tegen persbureau AP dat er rond drie uur ‘s nachts een telefoontje binnenkwam dat er geschoten was in het huis. Daar werd later een 9mm-pistool gevonden. Pistorius is gearresteerd en zal later vandaag voor de rechter verschijnen. Er zijn geen andere verdachten, zegt de politie, wel zijn er getuigen. Pretorius en zijn vriendin waren de enigen in het huis toen het gebeurde.

Een woordvoerder zegt tegen Reuters dat er ‘eerdere incidenten’ in de huiselijke sfeer hebben plaatsgevonden bij Pistorius. Hij is inmiddels officieel beschuldigd van moord.

Volgens Sky News hadden de twee sinds november vorig jaar een relatie.

Update 14:30: Pistorius wordt niet vandaag, maar morgenochtend voorgeleid.

Zonder onderbenen toch naar de Spelen

De 26-jarige atleet is al jaren een unicum binnen de atletiekwereld. Hij werd zonder kuitbeen en met twee vergroeide tenen geboren. Toen hij elf maanden oud was, moesten zijn twee onderbenen geamputeerd worden. Dankzij de protheses van koolstofvezel wist hij zich te specialiseren in de sprint en hij haalde zo de wereldtop.

http://youtu.be/vaXwioLpXcc

Pistorius schreef afgelopen zomer geschiedenis door als eerste atleet zonder onderbenen aan de Olympische Spelen mee te doen. Hij liep daar op zijn speciale protheses de 400 meter en de 4×400 meter. Een maand later prolongeerde hij bij de Paralympische Spelen zijn titel op de 400 meter.