Woonakkoord met deel van oppositie

Alexander Pechtold (D66), premier Mark Rutte, Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) gisteren na het bereiken van het woonakkoord.
Alexander Pechtold (D66), premier Mark Rutte, Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) gisteren na het bereiken van het woonakkoord. Foto Maarten Hartman

De aanpassingen van de woningmarktplannen kosten het kabinet structureel 290 miljoen euro. Welke extra bezuinigingen daar tegenover komen te staan, is nog niet duidelijk, zei minister Stef Blok (Wonen, VVD) vanochtend.

Een week geleden zei Blok nog dat hij geen geld had om zijn woonplannen aan te passen. Vanochtend presenteerde hij een akkoord dat honderden miljoenen kost. Die zullen echter niet uit zijn begroting komen. „Het moet binnen het kabinet worden bekeken.”

Blok sprak vanochtend „grote waardering” uit voor de medewerking van de ‘gelegenheidscoalitie’ van D66, ChristenUnie en SGP. Het akkoord geeft hem de gelegenheid voor 1 maart de huurverhogingen door te voeren die naar de staatskas moeten vloeien. Afstel had nog meer geld kunnen kosten.

De steun van de drie oppositiepartijen is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens fractievoorzitter Kees van der Staaij (SGP) halen de nieuwe plannen „de scherpe kantjes” van de oorspronkelijke plannen uit het regeerakkoord af. Zo worden huren minder sterk verhoogd, mogen mensen langer doen over het afbetalen van hun hypotheekschuld en wordt de bouw via btw-verlaging en een investeringsfond gestimuleerd. Daarmee hebben alle drie de partijen een beetje invloed op het kabinetsbeleid gehad.

De bouwsector en de vakbond FNV hebben positief op het akkoord gereageerd. Opvallend is de steun van Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en senator voor het CDA.

Geen van de betrokken onderhandelaars wilde spreken van een nieuwe gedoogconstructie. Deze ‘gelegenheidscoalitie’ bereikte slechts een akkoord op één terrein.

Toen D66-leider Pechtold tijdens de persconferentie opperde om „agenda’s te trekken voor volgende afspraken” benadrukten Slob (ChristenUnie) en Van der Staaij meteen de dossiers waarop zij níet met het liberale D66 willen samenwerken.

Blok verdedigt de plannen vanmiddag in de Tweede Kamer en binnenkort in de senaat. De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer benadrukten dat zij „geen garanties” kunnen geven voor steun in de Eerste Kamer. Maar alle onderhandelingen zijn de afgelopen dagen gevoerd in overleg met hun senatoren.

Volgens de vijf partijen die de plannen onderschrijven is dit de beste manier om de bouw te stimuleren en kopers en huurders duidelijkheid te bieden. Organisaties van huizenbezitters en woningcorporaties zijn niet blij met de plannen.