Voormalig directielid SNS Property Finance gearresteerd

Een logo op een filiaal van de SNS bank.
Een logo op een filiaal van de SNS bank. Foto ANP / Lex van Lieshout

Justitie heeft gisteren voormalig directielid Buck Groenhof van SNS Property Finance gearresteerd op verdenking van onder meer oplichting en witwassen. Dat bevestigt zijn advocaat Jerry Hoff aan NRC. Ook Groenhofs voormalige assistente bij de bank en verzekeraar is opgepakt en zit vast.

Groenhof wordt dezer dagen verhoord en zal tot zeker eind deze week worden vastgehouden. Ook heeft justitie zijn huis doorzocht. Het voormalig directielid zou onder meer te hoge declaraties hebben ingediend.

Veel vastgoedprojecten met misstanden

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) doet al enige tijd onderzoek naar de vastgoedactiviteiten van SNS Reaal. Het onderzoek zou zich richten op klanten, medewerkers en voormalige medewerkers. Ook liet de bank de afgelopen jaren zelf veertien vastgoedprojecten doorlichten. In al deze vastgoedprojecten die de bank financierde, bleek sprake van misstanden, variërend van ernstige nalatigheid tot fraude.

Groenhof werd in 2009 aangesteld om de verliesgevende vastgoedactiviteiten van Property Finance af te bouwen – het dochterbedrijf van bank en verzekeraar SNS Reaal dat vastgoed financierde. Door de grote verliezen op het vastgoed raakte het gehele bedrijf in de problemen. Twee weken geleden nationaliseerde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) SNS Reaal.

SNS zet medewerkers op non-actief

De bank heeft afgelopen vrijdag aangifte gedaan tegen haar voormalig directeur. Volgens een woordvoerder van SNS Reaal zijn “de voorlopige uitkomsten van een intern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling” voor de bank de aanleiding geweest voor de aangifte. Het interne onderzoek door de bank is volgens bronnen eind vorig jaar gestart.

Even daarvoor was bekend geworden dat een voormalig medewerkster van Groenhof, Hetty van der Laar, bij de opsporingsdienst FIOD aangifte had gedaan tegen Groenhof. De stukken die zij bij de FIOD overhandigde, zijn ook in bezit van de bank.

SNS Reaal heeft maandag nog eens vier medewerkers van de vastgoeddochter op non-actief gezet vanwege vermoedens van belangenverstrengeling. Het gaat eveneens om enkele naaste medewerkers van Groenhof.

Advocaat Jerry Hoff van Groenhof laat in een reactie weten dat zijn cliënt “uitermate verrast” is door de gang van zaken. Hoff: “Hij zal volledige medewerking aan het onderzoek verlenen.”