Schitterend schip, dat dan weer wel

Bobby en de geestenjagers. Regie: Martin Lagestee. Met: Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Max van den Burg. In: 100 bioscopen.

Een sultan uit Oman zou de SS Rotterdam kopen, maar uiteindelijk bleef het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam. Het voor 257 miljoen tot hotel en congrescentrum verbouwde schip, een strop voor woningcorporatie De Woonbron, werd voor 30 miljoen verkocht aan een hotelketen.

Bobby en de geestenjagers speelt zich op het enorme passagiersschip af en lijkt vooral een slimme zakelijke propositie. Deelname van Belgische acteurs en crewleden verzekert de producent van Belgisch belastinggeld, de hotelketen zal er ook wel wat ingestopt hebben en een uitgever zorgt voor het ‘boek bij de film’.

Als geesten de gasten wegjagen, roept de manager van het cruiseschip de hulp in van een geestenjager die, à la Ghostbusters, vreemde apparatuur meebrengt. Zijn dochter kan spoken zien en sluit vriendschap met de geest van Bobby. Wat volgt, wordt door de makers omschreven als een spannend spookverhaal. Dat is wat optimistisch. De effecten bestaan uit gekleurd laserlicht, rook en bleek geschminkte figuren. De schurk komt uit een oude aflevering van Bassie & Adriaan. Schitterend schip, dat wel.