Pieter Kooijmans, minister van Staat, overleden op 79-jarige leeftijd

Minister van Staat Pieter Kooijmans is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie vandaag bekend, meldt een betrouwbare bron aan Novum.

Pieter Kooijmans in 2000. Foto ANP / Robert Vos

Minister van Staat Pieter Kooijmans is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt De Telegraaf.

Kooijmans was volkenrechtkundige, rechter en politiek actief voor de ARP en het CDA. Hij was hoogleraar internationaal recht en Europees recht aan de Vrije Universiteit (1965-1973) en aan de Universiteit Leiden (1978-1992 en 1995-1997). Hij was tussen 1973 en 1997 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl en tussen 1993 en 1994 minister van dat departement, in Lubbers III.

Twitter avatar andre_rouvoet André Rouvoet Doet me verdriet! “@jboef: Oud-minister BuZa en oud-rechter vh Internationale Gerechtshof Pieter Kooijmans overleden (via @CeesGravendaal)”

Parlement.com, een website van het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) van de Universiteit Leiden (waar hij hoogleraar was), schrijft over zijn politieke carrière:

“Hoewel altijd partijpolitiek actief, lijken zijn staatssecretariaat en ministerschap van Buitenlandse Zaken in achtereenvolgens het kabinet-Den Uyl en (anderhalf jaar) het kabinet-Lubbers III toch hem overkomen onderbrekingen van zijn wetenschappelijke carrière als hoogleraar en jurist. Die loopbaan beëindigt hij in 2006 als rechter in het Internationaal Gerechtshof. Man met grote aandacht voor mensenrechten, alom geroemd om zijn evenwichtige oordelen.”

In 2007 werd hij benoemd tot minister van Staat, een titel die in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend. In die functie maakt een politicus geen deel uit van de ministerraad, maar kan hij wel geraadpleegd worden in bijzondere gevallen, zoals bij een kabinetsformatie. Ruud Lubbers en Wim Kok staan in het korte rijtje van ministers van Staat die nog in leven zijn.

    • Peter Zantingh