Opa en oma sparen voor kleinkind

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@NRC gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: Robeco en franchisewinkel Thomas Cook.

ROBECO Rotterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==/3 april 2005
ROBECO Rotterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==/3 april 2005

Een echtpaar uit Zeist stort elke maand 45 euro voor ieder van hun drie kleinkinderen op een spaarrekening van Robeco. Hiervan worden aandelen gekocht. De rekeningen staan op naam van de kleinkinderen. Opa en oma willen het geld op een „voor ons aanvaardbare leeftijd” aan de kleinkinderen schenken.

Niemand van de familie weet hoeveel er op de rekeningen staat en dus kan ook niemand er misbruik van maken, schrijft het echtpaar aan Help@NRC. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat opa en oma gebrouilleerd zijn met de ‘ouders’ – hun eigen kinderen dus. Gezien de „precaire relatie met de familie” noemen we geen namen.

Nu maakt het echtpaar zich zorgen. Robeco heeft onlangs zijn regels veranderd. „Om elke maand aandelen te kunnen kopen, moeten wij de ouders opdracht geven.” En dat wil het echtpaar nu net niet. Het kan nog wel geld storten, maar mag geen opdracht geven hiervan aandelen te kopen.

Robeco wil niet reageren op een individuele casus zoals deze. Maar we kunnen ervan uitgaan dat Robeco contact opneemt met deze grootouders en op zoek gaat naar een oplossing, zegt de voorlichter.

Het probleem is dat de rekening op naam van de (minderjarige) kinderen staat en de „fiscale verantwoordelijkheid” bij hun ouders ligt. Robeco mag wettelijk niet handelen in opdracht van de grootouders. „Hoe gevoelig deze kwestie ook ligt, wij moeten de wet respecteren.”