Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voeding

Ook paardenvlees in Euroshopper-lasagne Albert Heijn

De fotograaf van ANP bracht vandaag een bezoek aan paardenslager Peter Wisker. Sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De lasagne bolognese van het merk Euroshopper van Albert Heijn bevat naast rundvlees ook paardenvlees. De supermarkt heeft het product afgelopen vrijdag al uit de schappen gehaald. Dat heeft Albert Heijn bekendgemaakt.

De aanwezigheid van het paardenvlees stond niet op het etiket vermeld.

“Albert Heijn informeert klanten over onjuist verstrekte informatie op het etiket van de lasagna bolognese van het merk Euro Shopper. In dit product is namelijk op beperkte schaal, naast rundvlees, ook paardenvlees aangetroffen.

Albert Heijn heeft de lasagne bolognese van het merk Euro Shopper afgelopen vrijdag al uit voorzorg uit de winkel gehaald. Mochten er klanten zijn die het product nog in hun bezit hebben, dan kunnen zij dit naar een Albert Heijn winkel terugbrengen.” - verklaring Albert Heijn

Albert Heijn haalde bakjes vrijdag al uit de winkel

Albert Heijn biedt zijn verontschuldigingen aan “voor dit ongemak”. Vrijdag gaf de supermarktketen het personeel via het interne netwerk de opdracht tot “retourname voor alle winkels”, schreef NRC Handelsblad vanmiddag. Dit weekend zei Albert Heijn een preventief onderzoek te zijn gestart, maar zei toen niets over het uit de handel nemen van de lasagne. Volgens de woordvoerder is dat gangbaar beleid en worden alleen terugroepacties gecommuniceerd van producten die “gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid”. Het is niet bekend om hoeveel bakjes het gaat.

Supermarktketen Plus haalde begin deze week de diepvrieslasagne van het merk Primafrost uit de schappen. De importeur kon niet garanderen dat er geen paardenvlees in de kant-en-klaarmaaltijd zat.

EU-ministers vergaderen vanavond in Brussel

De afgelopen weken werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald.

De ministers van landbouw van landen die een rol spelen in het paardenvleesschandaal vergaderen vanavond in Brussel. Aanwezig zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Zweden, Roemenië en Polen. Nederland is niet aanwezig, meldt een woordvoerder van staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) desgevraagd. Wel volgt Dijksma de ontwikkelingen op de voet.

‘Nederlandse ondernemer speelde centrale rol’

Mogelijk speelt een Nederlandse ondernemer een centrale rol in het Europese schandaal. Het bedrijf Draap Trading, dat in handen is van de Nederlander Jan Fasen, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden, schrijven Britse media.

Nederland werd dit weekend al door een Franse onderminister in verband gebracht met de producten.

Het in Cyprus geregistreerde Draap sloeg het vlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Vanuit daar zou het doorgestuurd zijn naar de Franse leverancier van de diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed vandaag onderzoek bij het bedrijf in Breda.

De ondernemer werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak, aldus persbureau Novum. Hij kreeg van de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.