Obama roept in State of the Union op tot strengere wapenwetten

Obama tijdens zijn State of the Union.
Obama tijdens zijn State of the Union. Foto: Reuters / Jonathan Ernst

Barack Obama heeft tijdens zijn State of the Union aangedrongen op strengere wapenwetten. Hij geeft hiermee het onderwerp voor zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten grote prioriteit.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama’s pleidooi voor strengere vuurwapenwetten is de climax van de #sotu. Noemt Newtown, Autora, Chicago. ‘They deserve a vote’

Aldus Guus Valk, NRC-correspondent in Washington, op Twitter.

Obama stond tijdens zijn State of the Union uitvoerig stil bij de dood van de vijftienjarige scholiere Hadiya Pendleton, de majorette die twee weken geleden werd neergeschoten in Chicago tijdens de feestelijkheden rondom Obama’s inauguratie. De ouders van Pendleton zaten tijdens Obama’s speech naast Michelle Obama.

Verschillende congresleden droegen tijdens de State of the Union lintjes om recente schietpartijen in de VS te herdenken. Zo waren er groene lintjes ter nagedachtenis aan de schietpartij in Newtown, en zwart-witte ter nagedachtenis van de schietpartij in Tucson, waarbij Congreslid Gabrielle Giffords zwaargewond raakte.

Obama kwam in zijn State of the Union met minder concrete voorstellen dan verwacht, zegt Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het was een #sotu met weinig nieuws. Obama gebruikte eerste helft om Congres uit te dagen, tweede helft was voor zijn topprioriteiten

Een korte opsomming van Obama’s belangrijkste punten in zijn State of the Union:

Economie
Naast bezuinigingen benadrukte Obama dat ook belastingverhogingen voor de rijken noodzakelijk zijn om het begrotingstekort terug te dringen. Minimumloon moet worden verhoogd naar 9 dollar per uur.

Banen
Amerika moet meer banen creëren, met name in high tech, industrie en schone energie. “Apple zal vanaf dit jaar weer Macs in de VS laten vervaardigen”, aldus de president. Ook stelde Obama voor vijftig miljard dollar uit te trekken om de fysieke infrastructuur in de VS te verbeteren, zoals bruggen en straten.

Klimaatverandering
“We moeten iets doen voor het te laat is”, zei Obama over klimaatverandering. Hij stelde voor energieverspilling van consumenten en bedrijven in de komende twintig jaar te halveren. “Als het Congres niet bereid is te helpen, handel ik zelf”, aldus de president.

http://youtu.be/8_fUfEAQ3hk

Onderwijs
Obama riep op onderwijs in de VS toegankelijker te maken. Een concreet voorstel hierbij was was om alle vier- en vijfjarigen in de VS toegang geven tot onderwijs (‘preschool’). Ook vroeg hij het Congres om één miljard te steken in vijftien nieuwe innovatie-instellingen.

Immigratie
Zoals verwacht sprak Obama zich uit voor een hervorming van immigratiewetgeving. Hij wil elf miljoen illegalen uitzicht geven op burgerschap, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Ook wil hij meer hooggeschoolde technici binnenlaten.

http://youtu.be/S6wTWrHhM4E

Defensie
Obama wil voor 2014 34.000 Amerikaanse troepen uit Afghanistan halen, zoals gisteren al bekend was geworden. “Aan het eind van dit jaar moet de oorlog in Afghanistan zijn afgelopen”, aldus Obama.

http://youtu.be/H3VDbVeYsBg

Buitenland
Obama wil Jemen, Libië en Somalië helpen om de veiligheid in het eigen land te bewaken. Voor Iran moet een ‘diplomatieke oplossing’ komen, aldus de president.

Onafhankelijke commissie om stemmen eenvoudiger te maken
Een onafhankelijke commissie gaat zich buigen over maatregelen om makkelijker te kunnen stemmen, zei Obama. Bij de afgelopen verkiezingen werd geklaagd over lange wachtrijen, en in sommige staten werden verplichte identificatiewetten ingevoerd die volgens sommigen kiezers zouden belemmeren om te stemmen.

De volledige tekst van Obama’s rede is hier terug te lezen.