Nieuwe roman Donna Tartt in september 2013

Donna Tartt bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema na de publicatie van haar tweede boek in 2002. Foto ANP / Koen Suyk Donna Tartt bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema na de publicatie van haar tweede boek in 2002. Foto ANP / Koen Suyk

Er komt een nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt (1963), zo weet The Bookseller. De roman van de Verborgen geschiedenis-schrijfster gaat The Goldfinch heten en verschijnt op 22 oktober in Amerika. In Nederland verschijnt Tartts roman een maand eerder al, meldt De Bezige Bij.

In Engeland zijn de rechten van het boek nog niet verkocht. Bloomsbury, die Tartts vorige twee romans The Secret History (1992) en The Little Friend (2002) uitgaf, zegt in gesprek te zijn met Tartts Amerikaanse uitgever. Tartts Nederlandse uitgever, De Bezige Bij, laat weten dat de Nederlandse vertaling van haar nieuwe roman een maand eerder zal verschijnen dan de Amerikaanse versie. In september 2013 dus.

The Goldfinch wordt omschreven als ’a haunted odyssey through present-day America’. De roman gaat over de New Yorkse jongen Theo Decker. Hij overleeft de explosie waar zijn moeder bij om het leven komt. Via het schilderiuj dat hem aan zijn moeder doet herinneren komt Theo terecht in de onderwereld van de kunst.

Donna Tartt, een studiegenoot van Bret Easton Ellis, groeide met haar debuutroman The Secret History (vertaald als De verborgen geschiedenis)  in één klap uit tot een literaire sensatie. In Engeland en Amerika werd ze gezien als een kruising van Fitzgerald en Dostojevski. In Nederland, dat ze in 1993 bezocht, was Tartt enorm populair. Van The Secret History werden hier achthonderdduizend exemplaren verkocht. Haar tweede roman, The Little Friend, was een stuk minder populair. The Goldfinch wordt Tartts derde roman.