Meer energie uit sorghum

Het in Afrika veelverbouwde graangewas sorghum kan beter verteerbaar worden gemaakt. De voedingswaarde voor de mens neemt dan toe. Dat schrijft een groep Australische onderzoekers in een gisteren gepubliceerd artikel in Nature communications.

Sorghum (Van Dale geeft nog kafferkoren als synoniem) is de belangrijkste zetmeelbron voor mensen in de droge gebieden ten zuiden van de Sahara. Niettemin is de Verenigde Staten de grootste sorghumproducent, gevolgd door India, Nigeria, Soedan en Ethiopië. In 2010 is wereldwijd 55,6 miljoen ton geoogst, krap eentiende van de totale tarwe-opbrengst. Sorghum is een belangrijk gewas omdat de plant goed tegen droogte kan. Hij groeit op plaatsen waar verder geen graan wil groeien.

Een probleem is dat menselijke enzymen het zetmeel in de sorghumkorrel niet goed verteren. De voedingswaarde is ongeveer 10 procent lager dan die van andere granen. De verteerbaarheid wordt bepaald door de moleculaire zetmeelstructuur.

De Australische onderzoekers vonden een bestaande sorghumvariant met beter verteerbaar zetmeel. Dat bleek uit laboratoriumtests. Die variant mist het zetmeelbewerkende enzym pullulanase. Ze vonden ook genafwijkingen die dat veroorzaken. De plant die geen pullulanase maakt groeit in de droogte net zo goed als andere sorghumvarianten.