Kortkolom binnenland

Hoge Raad voorkomt vrijlaten tbs’ers

Amsterdam. De kans dat 111 tbs’ ers vrijkomen is aanzienlijk verkleind door een uitspraak die de Hoge Raad gisteren heeft gedaan. De Raad vindt dat de rechter die beslist over verlenging van tbs zelf mag beoordelen of geweld is gebruikt bij het oorspronkelijke delict. Als dat zo is, mag tbs langer dan vier jaar duren. Over het verlengen van tbs was verwarring ontstaan na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in juli. Het EHRM stelde dat de rechter die tbs in eerste instantie oplegt, expliciet moet hebben verwoord dat geweld is gebruikt, om de tbs-maatregel na vier jaar nog te mogen verlengen. (NRC)

Jongens blijven vast in grensrechterzaak

Amsterdam. Een schorsingsverzoek van de advocaten van twee minderjarige verdachten in de zaak rond de dode grensrechter is gisteren afgewezen. De advocaten vinden dat de jongens in vrijheid het proces moeten kunnen afwachten zodat ze naar school kunnen. Zes jongens van 15 tot 17 jaar oud en één vader worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van de grensrechter in december. (NRC)

Utrechtse wethouder ziet af van wachtgeld

Amsterdam. De vertrekkende Utrechtse wethouder Den Besten (PvdA) ziet af van haar recht op wachtgeld. Dat maakte ze gisteren bekend. Den Besten kreeg kritiek om haar beroep op 14.000 euro wachtgeld in de zeven weken die ze vrij wilde nemen voordat ze begint als voorzitter van de PO-raad. (Novum)