EU-landen: volgende maand strikte controle rundvlees

Stukken gehakt werden vandaag in een laboratorium in het Duitse Krefeld uit voorzorg getest op de aanwezigheid van paardenvlees. Foto Reuters / Ina Fassbender

Verscheidene lidstaten van de Europese Unie willen gedurende een maand een strikte controle van rundvlees. Op die manier moet het schandaal waarbij paardenvlees als rundvlees is verkocht zonder dat consumenten daarvan op de hoogte waren binnen de perken worden gehouden.

De spoedbijeenkomst vanavond in het EU-hoofdkwartier werd bijgewoond door onder meer Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Roemenië, Polen, Luxemburg en Zweden, landen die met het paardenvleesschandaal te maken hebben. Onder het voorstel moeten EU-lidstaten in maart 6500 rundvleesmonsters testen op sporen van paardenvlees en het schadelijke paardenmedicijn Bute. De resultaten zouden dan op 15 april bekend worden gemaakt, meldt persbureau AP.

Het plan wordt vrijdag besproken op een speciale bijeenkomst van deskundigen op het gebied van voedsel en dierengezondheid. Waarschijnlijk zullen de 27 lidstaten het voorstel steunen.

Simon Coveney, de Ierse minister van landbouw, zat de bijeenkomst voor en zei na afloop dat het schandaal zich mogelijk verder zal verspreiden. In Europa zijn inmiddels miljoenen hamburgers en diepvriesmaaltijden uit de supermarktschappen gehaald. Duitsland zei woensdag een lading diepvrieslasagne met paardenvlees te hebben ontvangen en Noorwegen haalde verwerkt voedsel uit de supermarktschappen. Ook in Denemarken is diepvrieslasagne teruggehaald.

Ook paardenvlees in product Albert Heijn

Het Europese schandaal rond paardenvlees begint ook in toenemende mate Nederland te raken. Zo maakte Albert Heijn vanavond bekend de lasagne bolognese van het merk Euroshopper naast rundvlees ook een beperkte hoeveelheid paardenvlees bevat. De aanwezigheid van het paardenvlees stond niet op het etiket vermeld. Vrijdag nam Albert Heijn de lasagne al uit voorzorg uit de winkels. De supermarkt heeft op dit moment geen andere verdachte producten.

Supermarktketen Plus haalde begin deze week de diepvrieslasagne van het merk Primafrost uit de schappen. De importeur kon niet garanderen dat er geen paardenvlees in de kant-en-klaarmaaltijd zat.

‘Centrale rol Nederlandse ondernemer’

Mogelijk speelt een Nederlandse ondernemer een centrale rol in het Europese schandaal. Het bedrijf Draap Trading, dat in handen is van de Nederlander Jan Fasen, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden, schrijven Britse media.

Het in Cyprus geregistreerde Draap sloeg het vlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Vanuit daar zou het doorgestuurd zijn naar de Franse leverancier van de diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed vandaag onderzoek bij het bedrijf in Breda. Volgens Nemijtek gebeurde dat op verzoek van het bedrijf zelf. “We vertrouwden het niet en hebben de NVWA gebeld”, aldus een woordvoerder tegen persbureau Novum. De NVWA wilde het onderzoek niet bevestigen.

Het op- en overslagbedrijf zegt zelf niets met de zaak te maken te hebben:

“Wij slaan het vlees alleen op en doen niet aan verwerking. Ook de bedrijven die hier hun producten opslaan mogen er niets mee doen. Het komt hier binnen als paardenvlees en zo gaat het hier ook weg.”