Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Dood Anass was zeker zelfmoord’

De lijkwagen met het lichaam van Anass rijdt weg bij de plek waar de jongen vorige week werd gevonden. Foto ANP / Martijn Beekman

De 13-jarige Anass Aouragh, wiens lichaam vorige week werd gevonden in Wassenaar, heeft zeker zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie vanmiddag gemeld.

In een update over het onderzoek naar Anass’ dood zegt de politie dat het forensisch technisch onderzoek inmiddels is afgerond en dat er geen aanwijzingen zijn gevonden die duiden op een misdrijf. De politie had eerder al laten weten “sterke aanwijzingen” te hebben dat Anass zelfmoord heeft gepleegd, maar kon een misdrijf toen nog niet uitsluiten.

Over de doodsoorzaak van Anass ontstond gisteren weer ophef toen zijn vader tegen het Marokkaanse staatspersbureau MAP zei dat zijn zoon geen zelfmoord heeft gepleegd. Volgens zijn vader waren er vingerafdrukken op de nek van Anass gevonden en zou hij gezien zijn met drie personen die hem iets wilden aandoen. Op welk moment dat was, werd uit de verklaring van Anass’ vader niet duidelijk.

Vanavond passantenonderzoek bij natuurgebied

Het rechercheteam dat Anass’ dood onderzoekt gaat vanavond passantenonderzoek doen bij het natuurgebied waar de jongen werd gevonden. Doel daarvan is het benaderen van personen die normaal op een woensdag rond die tijd het gebied passeren. Het onderzoek naar het overlijden van Anass is complex, benadrukt de politie. Zo moeten er veel minderjarige getuigen worden gehoord. Vanwege de maatschappelijke impact van Anass’ dood is het van groot belang dat het onderzoek zorgvuldig wordt gedaan, aldus de politie.

NRC Handelsblad meldde gisteren dat Anass onder toezicht stond van Bureau Jeugdzorg Haaglanden. Een woordvoerder kon niet zeggen waarom en hoe lang Aouragh onder toezicht stond. Wel zei Jeugdzorg dat het de laatste tijd juist beter ging met Anass. “We hebben geen signalen gekregen dat hij dit van plan was”, aldus de woordvoerder.

Mogelijke reden van Anass’ zelfmoord is dat hij gepest werd op zijn middelbare school, het Adelbert College in Wassenaar. “Er ontstonden situaties die verder gingen dan plagen”, zei rector Ben Dijkmans gisteren op de bijeenkomst in het raadhuis van Wassenaar. Anass zat sinds september op de school. Het schoolhoofd omschrijft hem als een “bijzondere leerling”, die onder meer door zijn kleding de aandacht trok.