‘Banken investeren fors in kernwapenproducenten’

UTRECHT - Mobiel bankieren app. ANP KOEN VAN WEEL
UTRECHT - Mobiel bankieren app. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

Zeven Nederlandse banken investeren gezamenlijk ruim anderhalf miljard euro in twintig producenten van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

Het gaat om ABN AMRO, Aegon, ING, Delta Lloyd, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot. Drie van de tien onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, hadden met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie.

De Eerlijke Bankwijzer liet de financiële relaties tussen tien Nederlandse bankgroepen en twintig bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, onderhoud en opslag van kernwapens tegen het licht houden door onderzoeksbureau Profundo. Het gaat om bedrijven in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en India en het Nederlandse bedrijf Eads.

ING en Aegon investeren meest in kernwapenproducenten

De onderzoekers vonden bij de vermogensbeheerdochters van ING Groep, Aegon, Rabobank Groep, ABN AMRO, Delta LIoyd, SNS Reaal en Van Lanschot investeringen in kernwapenproducenten. Zo zou ING aandelen en obligaties beheren van twintig verschillende kernwapenproducenten met een totale waarde van ruim 658 miljoen euro. Aegon beheert aandelen en obligaties van achttien verschillende kernwapenproducenten en bij de Rabobank gaat het om vijftien bedrijven.

De Eerlijke Bankwijzer roept banken op alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met kernwapens uit te sluiten en duidelijk en transparant te zijn over hun wapenbeleid. Delta Lloyd liet naar aanleiding van het onderzoek al weten investeringen in kernwapenproducenten voortaan uit te sluiten. Rabobank geeft aan nieuw wapenbeleid te hebben ingevoerd en SNS Reaal zegt nader onderzoek te doen naar het bedrijf waarin een investering gevonden is.