Twee jaar verder, andere boeman

Egyptians play soccer in Tahrir Square prior to planned events to mark the second anniversary of former President Hosni Mubarak's resignation, in Cairo, Egypt, Monday, Feb. 11, 2013. Egypt has witnessed a fresh cycle of violence over the past weeks since the second anniversary of the 2011 uprising that deposed longtime autocrat Hosni Mubarak, with clashes across the country having left scores dead and hundreds injured. Anti-Muslim Brotherhood slogans are seen written in Arabic on the ground. (AP Photo/Amr Nabil)
Egyptians play soccer in Tahrir Square prior to planned events to mark the second anniversary of former President Hosni Mubarak's resignation, in Cairo, Egypt, Monday, Feb. 11, 2013. Egypt has witnessed a fresh cycle of violence over the past weeks since the second anniversary of the 2011 uprising that deposed longtime autocrat Hosni Mubarak, with clashes across the country having left scores dead and hundreds injured. Anti-Muslim Brotherhood slogans are seen written in Arabic on the ground. (AP Photo/Amr Nabil) AP

Opnieuw protesten op het Tahrirplein in Egypte. Het was gisteren precies twee jaar geleden dat er een einde kwam aan het regime van voormalig Egyptisch president Hosni Mubarak. Anders dan twee jaar geleden waren de demonstraties gisteren niet gericht tegen Mubarak, maar tegen huidige president Mohamed Morsi. Tegenstanders vinden dat Morsi zijn macht heeft misbruikt en willen de revolutie nieuw leven inblazen. Op het plein staan borden leuzen tegen het Moslimbroerderschap.

In Egypte werd gisteren ook door het gezaghebbende soennitische instituut Al-Azhar een nieuwe grootmoefti gekozen, het hoogste religieuze ambt in de moslimwereld.

De keuze viel op Shawki Ibrahim Abdel-Karim, een hoogleraar islamitische rechtsgeleerdheid. Abdel-Karim volgt de gematigde Ali Gomaa op, die de afgelopen acht jaar grootmoefti was. De stemming moet nog worden bekrachtigd door president Morsi, maar dat wordt gezien als een formaliteit.