Tien jaar ongeslagen en nu houdt ze ermee op

Netherlands' Esther Vergeer celebrates on the podium with her gold medal after winning the women's singles wheelchair tennis final during the London 2012 Paralympic Games at the Olympic Park in east London on September 7, 2012. AFP PHOTO / LEON NEAL
Netherlands' Esther Vergeer celebrates on the podium with her gold medal after winning the women's singles wheelchair tennis final during the London 2012 Paralympic Games at the Olympic Park in east London on September 7, 2012. AFP PHOTO / LEON NEAL AFP

De afgelopen tien jaar verloor ze niet één keer, en die succesreeks kan ook niet meer door een nederlaag worden onderbroken. Rolstoeltennisster Esther Vergeer stopt met haar carrière.

De zevenvoudig paralympisch kampioene, waarvan vier in het enkelspel, heeft dat vandaag via Twitter laten weten. „Zeer bijzondere dag. Officieel gestopt met tennis”, luidde de korte aankondiging. Vanmiddag zou ze bij de presentatie van haar biografie in Ahoy in Rotterdam een toelichting geven op haar besluit.

Vergeer was op de baan onverslaanbaar. Sinds 2003 won ze alle belangrijke prijzen in haar sport en bleef ze 470 enkelpartijen op rij ongeslagen. De 31-jarige Vergeer groeide uit tot de ambassadrice van de Nederlandse gehandicaptensport. Op gala’s werd zij vaak gepresenteerd met grootheden als Michael Schumacher, Tiger Woods, Lance Armstrong en Roger Federer. Door haar prestaties werd zij twee keer tot ’s werelds beste gehandicapte sporter gekozen.

Vergeers vertrek komt niet als een verrassing. In oktober liet zij al weten het WK te laten schieten om een rustpauze in te lassen. „Ik moet voor mezelf concluderen dat ik sinds de paralympische finales geen racket heb aangeraakt. Ik heb er gewoon nog geen behoefte aan. En daar ben ik zelf misschien nog wel het meest verbaasd over”, zei ze vorig najaar.

Deze week is Vergeer toernooidirecteur van het ABN Amro World Wheelchair Tennis Tournament in Ahoy.

Op podium met Woods en Federer: pagina 29