Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN-Veiligheidsraad veroordeelt kernproef Noord-Korea scherp

South Korea's Foreign Minister Kim Sung-hwan speaks at a news conference after the U.N. Security Council held an emergency meeting on North Korea's nuclear test at U.N. headquarters, Tuesday, Feb. 12, 2013. Defying U.N. warnings, North Korea on Tuesday conducted its third nuclear test in the remote, snowy northeast, taking a crucial step toward its goal of building a bomb small enough to be fitted on a missile capable of striking the United States. (AP Photo/Craig Ruttle)
South Korea's Foreign Minister Kim Sung-hwan speaks at a news conference after the U.N. Security Council held an emergency meeting on North Korea's nuclear test at U.N. headquarters, Tuesday, Feb. 12, 2013. Defying U.N. warnings, North Korea on Tuesday conducted its third nuclear test in the remote, snowy northeast, taking a crucial step toward its goal of building a bomb small enough to be fitted on a missile capable of striking the United States. (AP Photo/Craig Ruttle) De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kim Sung-hwan tijdens de persconferentie na afloop van de VN-Veiligheidsraad, waarin de kernproef van Noord-Korea scherp veroordeeld werd. Foto AP / Craig Ruttle

De VN-Veiligheidsraad heeft de kernproef van Noord-Korea vannacht scherp veroordeeld. Dat melden Reuters en AP. De Veiligheidsraad van de VN is vandaag in een spoedsessie bij elkaar gekomen om te praten over de kernproef.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kim Sung-hwan, het land zit deze maand de Veiligheidsraad voor, zei tegen verslaggevers dat de Veiligheidsraad zich beraadt op een ‘passend antwoord’.

“De leden van de Veiligheidsraad veroordelen de test scherp, het is een zware schending van de VN-resoluties.”

In een reactie pleit minister Timmermans van Buitenlandse Zaken voor strengere sancties:

Derde kernproef op rij

Het was de derde kernproef op rij door Noord-Korea. Het land voerde ook in 2006 en 2009 al proeven met atoombommen uit. Na die proeven nam de Veiligheidsraad resoluties aan waarin Pyongyang werd opgedragen alle proeven met raketten en kernbommen te staken. Hier heeft het land zich echter weinig van aangetrokken.

De explosie van de atoombom die Noord-Korea vannacht ondergronds tot ontploffing heeft gebracht had een kracht van enkele kiloton. Dat heeft het kantoor van de nationale inlichtingendirecteur James Clapper in een verklaring laten weten. De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn nog bezig de kernproef te analyseren, aldus de verklaring. Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie schatte de kracht van de explosie eerder vandaag op zes tot zeven kiloton.