Reiziger betaalt vanaf eind maart geen dubbel opstaptarief meer

DEN HAAG - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu checkt uit met de OV-chipkaart na aankomst van een treinrit in haar nieuwe functie. ANP LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu checkt uit met de OV-chipkaart na aankomst van een treinrit in haar nieuwe functie. ANP LEX VAN LIESHOUT Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu checkt uit met de OV-chipkaart. Vanaf eind maart is er geen dubbel opstaptarief meer bij overstappen op een andere vervoerder. Foto ANP / Lex van Lieshout

Uiterlijk 20 maart moeten treinreizigers met een ov-chipkaart kunnen overstappen naar een andere spoorvervoerder zonder opnieuw een opstaptarief te moeten betalen. Dat hebben de openbaar vervoersbedrijven beloofd aan de staatssecretaris van Infrastructuur, Wilma Mansveld. De staatssecretaris schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wie incheckt met chipkaart in het openbaar vervoer, betaalt een opstaptarief van 0,86 euro. Als onderweg van spoorvervoerder werd veranderd, dan betaalde de treinreiziger dat opstaptarief opnieuw, terwijl dit met het papieren treinkaartje niet zo is.

Voor het grootste deel van de reizigers geldt het dubbele opstaptarief sinds januari niet meer, aldus Mansveld in de brief. Voor de overige reizigers wordt het enkele opstaptarief uiterlijk 20 maart ingevoerd, zo hebben de ov-bedrijven de staatssecretaris verzekerd.

Inkomstenderving van 1,2 miljoen

De vervoerders wilden nog niet eerder stoppen met het dubbele opstaptarief omdat dit gevolgen had voor hun inkomsten. Mansveld heeft daarop zelf de portemonnee getrokken ter compensatie. In haar brief schrijft Mansveld de inkomstenderving van circa 1,2 miljoen euro voor dit jaar op zich te nemen, in de daaropvolgende jaren worden de reizigerstarieven ‘tijdelijk zeer beperkt’ verhoogd. Na 2016 wordt de inkomstenderving meegenomen in de concessies.

De staatssecretaris geeft verder aan dat de NS in het najaar definitief afscheid wil nemen van het huidige papieren kaartje. Rond die tijd komt de NS wel met een papieren chipkaartje voor zeer incidentele reizigers zonder chipkaart. Ook zal dan de verchipte ov-jaarkaart beschikbaar zijn. Verder wordt momenteel nog onderzocht of het mogelijk is niet steeds te moeten in- en uitchecken bij overstappen op een andere vervoersaanbieder. De uitkomsten van dit onderzoek worden in maart verwacht.