Prominente Syrische schrijver blogt voor nrc.nl vanuit Damascus

Dagelijks bereiken ons de berichten over het door oorlog en geweld geteisterde Syrië. Maar hoe is het om op dit moment in dit land te leven? De prominente Syrische schrijver en winnaar van de Prins Claus Prijs Yassin al-Haj Saleh gaat hier tien weken lang over bloggen op nrc.nl vanuit Damascus.

De Syrische schrijver Yassin al-Haj Saleh gaat tien weken lang bloggen op nrc.nl. Still uit video Prins Claus Fonds

Dagelijks bereiken ons de berichten over het door oorlog en geweld geteisterde Syrië. Maar hoe is het om op dit moment in dit land te leven? De prominente Syrische schrijver en 2012 Prins Claus Laureaat Yassin al-Haj Saleh gaat hier tien weken lang over bloggen op nrc.nl vanuit Damascus.

Sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad in maart 2011 is de schrijver ondergedoken in de Syrische hoofdstad. Vanuit zijn schuilplaats schrijft de dissident over zijn situatie, en die om hem heen in het ineenstortende Syrië.

Saleh gezien als ‘stem van de rede’

Internationaal wordt Yassin al-Haj Saleh (1961, Raqqa) gezien als ‘stem van de rede’ in de huidige Syrische crisis. Vanwege zijn lidmaatschap van een communistische partij die democratisering voorstond, bracht Saleh zestien jaar lang in de Syrische gevangenis door. Zijn werk, gepubliceerd onder dreiging van een nieuwe gevangenschap, is gewijd aan kritiek op het regime waarbij Saleh een heldere analyse geeft van de dieper liggende sociaal-culturele aspecten van politieke conflicten die in de Arabische regio spelen. Daarbij stelt Saleh elementaire vragen die voor ieder democratiseringsproces noodzakelijk zijn.

Saleh wil getuige zijn van ‘ongekende historische gebeurtenis’

In zijn eerste bijdrage op nrc.nl/damascus schrijft hij vandaag dat hij aan het begin van de opstand al besloot om in Syrië te blijven:

Twee weken na het begin van de opstand tegen de muur en de onderdrukking door Assad, zo medio maart 2011, gaf ik er de voorkeur aan me gedeisd te houden om niet in onbarmhartige handen te vallen. Als schrijver had ik een sterke behoefte om vanaf het prille begin getuige te zijn van deze ongekende historische gebeurtenis. Daarvoor moest ik in het land blijven, ook al is elke blik politiek gekleurd.

Aan het begin van de opstand zei Bashar al Assad dat hij de mensen die de demonstraties filmden en de beelden daarvan naar televisiezenders stuurden, nog erger vond dan de demonstranten zelf. Die woorden en die spreker illustreerden perfect het politieke gevaar dat getuigen lopen.

Prins Clausprijs voor helderheid geschriften

Vorig jaar werd Saleh geëerd met een Prins Claus Prijs voor zijn bijdrage aan het begrip over de Arabische wereld. Uit het juryrapport (PDF):

Yassin al Haj Saleh wordt gehuldigd voor de helderheid en de scherpzinnigheid van zijn geschriften over de complexe realiteit van maatschappelijke en politieke verandering in het MiddenOosten; voor het volharden in een logische, zelfbewuste analyse en een principiële visie te midden van felle strijd en crisis; voor het hoog houden van de rol van de intellectueel ten overstaan van een autoritair gezag en sensationalistische media; en voor zijn cruciale bijdrage aan een wereldwijd begrip van de Arabische wereld.

Een video van het Prins Claus Fonds over Saleh:

Het gastblog van Yassin al-Haj Saleh is tot stand gekomen met medewerking van het Prins Claus Fonds, en wordt vertaald door Hassnae Bouazza.