Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politie toont beelden rovers monstrans - ‘nog geen zicht op daders’

Een van de daders loopt met gestolen voorwerpen in het museum Catharijneconvent. De politie geeft later duidelijkere beelden vrij. Foto ANP / Evert Kronemeijer

De politie toont later vandaag beelden van de dieven die vorige maand op klaarlichte dag een monstrans uit het Utrechtse museum Catharijneconvent roofden. Op de beelden, gemaakt met een bewakingscamera van het museum, zijn de rovers volgens een politiewoordvoerder goed zichtbaar. Dat meldt Novum.

De overvallers sloegen een ruit stuk, verbrijzelden een vitrine en gristen het liturgische werk mee. Toen beveiligers hen probeerden tegen te houden en een schermutseling ontstond, wisten zij een deel van de monstrans uit de handen van de rovers te trekken. De woordvoerder wil nog niet zeggen welk deel dat is, maar dat moet in het regionale opsporingsprogramma van RTV Utrecht duidelijk worden.

Nog geen zicht op daders

Over de roof zijn tot nu toe tussen de tien en twintig tips binnengekomen. “Maar we hebben nog geen zicht op de daders”, zegt de woordvoerder. “We hopen dat de uitzending meer tips oplevert.”

Het gestolen object, een achttiende-eeuwse vergulde zilverenstralenmonstrans, was een van de topstukken van het museum. Het heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. In een monstrans wordt in de katholieke kerk een geconsacreerde hostie bewaard. Het voorwerp was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

Update 13 februari
Inmiddels staan de beelden van de overval online: