Noord-Korea voerde vannacht ‘succesvol’ atoomproef uit - Veiligheidsraad bijeen

A passenger walks past a television report on North Korea's nuclear test at a railway station in Seoul February 12, 2013. North Korea conducted a nuclear test on Tuesday, South Korea's defence ministry said, after seismic activity measuring 4.9 magnitude was registered by the U.S. Geological Survey. The epicentre of the seismic activity, which was only one km below the Earth's surface, was close to the North's known nuclear test site. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
A passenger walks past a television report on North Korea's nuclear test at a railway station in Seoul February 12, 2013. North Korea conducted a nuclear test on Tuesday, South Korea's defence ministry said, after seismic activity measuring 4.9 magnitude was registered by the U.S. Geological Survey. The epicentre of the seismic activity, which was only one km below the Earth's surface, was close to the North's known nuclear test site. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) De Noord-Koreaanse televisie doet verslag van de kernproef. Foto Reuters / Kim Hong-Ji

Noord-Korea heeft vannacht een omstreden atoomproef uitgevoerd. Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten is de kernbom ‘succesvol’ ondergronds tot ontploffing gebracht en gebeurde de proef veilig. De proef wordt internationaal scherp veroordeeld.

De Amerikaanse geologische dienst USGS registreerde een aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter in het noordoosten van Noord-Korea. In het land komen zelden dergelijke aardbevingen voor.

Zuid-Korea heeft naar aanleiding van de proef de VN-Veiligheidsraad bijeen geroepen. Met de kernproef hebben de Noord-Koreanen het bevel van de Verenigde Naties om te stoppen met het bouwen van kernwapens genegeerd. De Veiligheidsraad komt vanmiddag om 15.00 uur in een spoedzitting bijeen. Noord-Korea had volgens Zuid-Korea van te voren al aangegeven dat het een kernproef ging uitvoeren.

Ban Ki-moon: ernstige schending VN-resoluties

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemt het “betreurenswaardig” dat Pyongyang de internationale oproepen negeert om zich te onthouden van dergelijke provocaties.

De woordvoerder van Ban:

“De secretaris-generaal veroordeelt de ondergrondse kernwapentest die werd uitgevoerd vannacht. Het is een duidelijke en ernstige schending van de resoluties van de Veiligheidsraad.”

Obama: schadelijk voor stabiliteit in regio

Ook Obama noemt de kernproef een “zeer provocerende daad” die schadelijk is voor de stabiliteit in de regio. Volgens Obama vormt het Noord-Koreaanse kernprogramma een bedreiging voor de Verenigde Staten en de internationale veiligheid. Obama in een verklaring:

“Het gevaar dat uitgaat van Noord-Korea’s dreigende activiteiten vereist geloofwaardig optreden van de internationale gemeenschap. De VS zullen stappen ondernemen die noodzakelijk zijn om onszelf en onze bondgenoten te beschermen.”

Timmermans vraagt EU kernproef te veroordelen

De Europese Unie moet de kernproef die Noord-Korea maandagnacht uitvoerde krachtig veroordelen, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een reactie.

“Het is nu meer dan ooit van belang dat Noord-Korea zijn internationale verplichtingen nakomt en gaat praten met de andere landen.”

De kernproef ondermijnt volgens de minister de stabiliteit en veiligheid in de regio. Het is volgens hem tekenend voor het regime dat het zoveel geld besteedt aan een kernwapenprogramma terwijl de eigen bevolking honger lijdt. Ook de VN-Veiligheidsraad, die vanmiddag dus bijeen komt, moet zich volgens Timmermans duidelijk over deze proef uitspreken.

‘Kans dat Noord-Korea stopt met kernproeven is gering’

In april vorig jaar mislukte de lancering van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket. NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten zei toen al dat de kans dat Noord-Korea zal stoppen met zijn nucleaire en ballistische proeven gering lijkt, ondanks de machtswisseling in het land. Als er één ding was waaraan de overleden Kim Jong-il tot elke prijs wilde vasthouden, dan was het wel zijn militaire slagkracht. Volgens een Japans weekblad heeft Kim in zijn testament zijn opvolgers op het hart gedrukt op volle kracht door te gaan met de ontwikkeling van kernwapens, biologische wapens en langeafstandsraketten. De kernproef van vannacht bevestigt dat beeld.