Meer dan 400 bezwaren bij Raad van State

De nationalisatie van SNS zorgt voor uitstel van de cijfers én voor klachten bij de Raad van State. Die zal snel een oordeel vellen.

De genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal heeft de publicatie van de cijfers over het jaar 2012 uitgesteld vanwege de nationalisatie. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

SNS Reaal zou deze week de jaarresultaten presenteren, maar heeft dat vanwege de nationalisatie uitgesteld tot donderdag 18 april. „Aanleiding voor het uitstel is het verwerken van de effecten van de nationalisatie van SNS Reaal die op 1 februari plaatsvond”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

Ondertussen hebben zich bij de Raad van State inmiddels meer dan vierhonderd personen gemeld die bezwaar maken tegen de nationalisatie van SNS Reaal, die de staat 3,7 miljard euro kost. Volgens een woordvoerder van de hoogste bestuursrechter zitten daar naast de beleggersvereniging VEB, die meer dan duizend gedupeerden vertegenwoordigt, en vakbond FNV vooral veel particuliere beleggers tussen.

Aanstaande vrijdag houdt de Raad van State een zitting waarin de klagers hun bezwaar kunnen toelichten. Volgens de woordvoerder is het niet duidelijk hoeveel beroepschriften er zullen overblijven. „Klagers moeten een gemotiveerd beroepschrift indienen en griffierecht betalen. Niet alle reacties voldoen daaraan.”

De Raad van State zal binnen een maand een oordeel vellen over de nationalisatie door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA). Een oordeel van de hoogste bestuursrechter is bindend. Daarnaast maakt een aantal partijen, zoals de VEB, bij de Raad van State bezwaar tegen het voornemen van Dijsselbloem om de compensatie voor de onteigening op nul te stellen.

Partijen die bezwaar hebben gemaakt tegen de nationalisatie hebben eind vorige week vertrouwelijke correspondentie tussen het ministerie van Financiën, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en SNS Reaal tot hun beschikking gekregen. Die kunnen ze voor een deel gebruiken om hun bezwaren tegen de nationalisatie te onderbouwen.

RTL Nieuws publiceerde gisteren op haar website een deel van de correspondentie tussen deze partijen in de laatste weken voor de nationalisatie. Daaruit blijkt dat onder meer DNB het liefst al in november vorig jaar bij de publicatie van de kwartaalcijfers een oplossing voor SNS Reaal wilde presenteren.

Uit die brieven blijkt eveneens dat DNB sinds medio 2011 intensief bezig is met een oplossing voor de problemen bij SNS Reaal en dat een faillissement onwenselijk is vanwege de effecten op het financiële systeem. De bank en verzekeraar raakte in de problemen door de aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak Property Finance, dat in 2006 van ABN Amro werd overgenomen. Vorige zomer werden de verliezen te groot en kon SNS Reaal niet meer aan de Europese kapitaaleisen voor banken voldoen.

Tot aan de nationalisatie is met de Britse private investeerder CVC onderhandeld over een overname van SNS. Uit de nu vrijgekomen correspondentie blijkt dat dit onder meer niet lukte omdat CVC naar het oordeel van DNB een te lage afschrijving voorzag op vastgoedtak Property Finance.