Kou bijna voorbij

Februari blijft nog een of twee dagen koud, maar in de loop van donderdag nadert een storing met zachtere lucht. Komend weekeinde is de vorst verleden tijd en kan het kwik overdag oplopen naar 7 graden. Overigens is dat een maximumtemperatuur die maar weinig boven het langjarige gemiddelde ligt en natuurlijk nog niet ‘lenteachtig’ te noemen is.

Een echte, vroege lente-uitbarsting zit er vooralsnog niet aan te komen. In De Bilt ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur sinds zaterdag onder nul en daar komen dinsdag en woensdag zeker ook nog bij. Vijf zogenaamde Hellmanndagen op rij dus, maar de kou is te gering om van een officiële vorstperiode te mogen spreken.

Desalniettemin vriest het in de nacht naar woensdag licht tot matig, (min zes graden) onder een vrij heldere hemel en maar weinig wind.

Woensdag is een rustige en vrij zonnige winterdag. De zon krijgt al meer kracht: het wordt ’s middags zo’n 2 graden.

In de nacht naar donderdag kan het lokaal nog vijf graden vriezen, maar een aanwakkerende zuidenwind en een toename van de bewolking donderdag overdag kondigen de verandering aan.

Donderdagmiddag en -avond gaat het regenen, wellicht voorafgegaan door sneeuw.

Vrijdag en zaterdag zijn bewolkte dagen met nog wat regen. Het wordt dan 4 tot 7 graden.