Kortkolom binnenland

Miljoenenfraude met kinderopvangtoeslag

Amsterdam. Honderden moeders uit Amsterdam Zuid-Oost die worden verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag worden de komende weken voor de rechter gebracht. Zo’n 250 gezinnen ontvingen tot tienduizenden euro’s van de belastingdienst, terwijl ze daar geen recht op hadden. De totale fraude beloopt 6 miljoen euro. De moeders werden door bemiddelaars op straat benaderd met de mededeling dat iedereen recht heeft op kindertoeslag. Ze moesten tot de helft van de toeslag afstaan. Eind januari werd op Curaçao een 36-jarige hoofdverdachte opgepakt die voor honderden mensen ten onrechte kinderopvangtoeslag zou hebben aangevraagd. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst ontdekte de miljoenenfraude al in 2010. (NRC)

Waterschap: fouten rond explosie Raalte

Raalte. Waterschap Groot Salland had de gasveiligheid bij rioolwaterzuivering niet goed op orde. Dat concludeert het waterschapsbestuur nadat vorige maand een rapport verscheen over de explosie bij de zuiveringsinstallatie Raalte in oktober. De ontploffing volgde op een reeks technische mankementen, staat in het rapport. De explosie was het gevolg van vrijkomend biogas. Het alarm dat afging, had de afvoer van gas moeten stoppen, maar dat gebeurde niet. Ook het overdruksysteem faalde. (Novum)

Douane onderschept 65.000 wapens

Den Haag. De douane heeft vorig jaar 65.000 wapens en nepwapens onderschept. Dat is meer dan tien keer zo veel als een jaar eerder, toen tienduizend wapens in beslag werden genomen. De stijging wordt voor een groot deel veroorzaakt door de vondst van twee ladingen met zogeheten airsoftwapens. Dat zijn wapens die plastic balletjes schieten. Ook werd een partij van 2.600 vuurwapens gevonden. In totaal werden vorig jaar 2.900 vuurwapens onderschept. (Novum)

Hartklachten Pieter van Vollenhoven

Den Haag. Bij Pieter van Vollenhoven (73) is beginnend hartfalen geconstateerd. Hij wordt deze week nader onderzocht in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Het hartfalen van de echtgenoot van prinses Margriet kwam aan het licht na een beginnende longontsteking. Vanwege zijn gezondheid heeft Van Vollenhoven heeft een aantal publieke optredens moeten afzeggen. (Novum)

Haarlemmer dreigt met zelfverbranding

Haarlem. Een man in Haarlem heeft vanochtend gedreigd zichzelf in brand te steken. Hulpverleners konden hem op tijd tot inkeer brengen. Hij is aangehouden, meldt een politiewoordvoerder. Het incident gebeurde op de Koudenhorn in de binnenstad van Haarlem. De politie wil niet zeggen waarom de man zich in brand wilde steken. Volgens het Haarlems Dagblad gebeurde het toen een deurwaarder zijn kunstcollectie in beslag kwam nemen. De man zou daardoor door het lint zijn gegaan. (Novum)