Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kijken: vanavond eerste uitzending Attenboroughs Afrika

Voor de nieuwe natuurserie ‘Africa’ deed the BBC what the BBC does best: verscheep presentator en wandelende natuurencyclopedie David Attenborough naar Afrika om ons rond te leiden in de flora en fauna die het continent te bieden heeft. De nieuwe serie ‘Africa’ is vanaf vanavond te zien op Nederland één.

Screenshot Youtube.com

Voor de nieuwe natuurserie ‘Africa’ deed the BBC what the BBC does best: verscheep presentator en wandelende natuurencyclopedie David Attenborough naar Afrika om ons rond te leiden in de flora en fauna die het continent te bieden heeft. De nieuwe serie ‘Africa’ is vanaf vanavond te zien op Nederland één.

Ah, Afrika. De enige plek op aarde waar je de natuur in haar volle glorie kunt zien, aldus Attenborough in de trailer: “There is nowhere in the world where wildlife puts on a greater show.”

Trailer voor ‘Africa’:

En dat alles met een uitstekend meeslepende soundtrack gecomponeerd door Sarah Class en gespeeld door het orkest van de BBC, het Concert Orchestra.

Africa opvolger Earthflight

‘Africa’ is de opvolger van ‘Earthflight’, waarin vliegende diertjes centraal stonden:

Andere succesvolle natuurseries van de BBC zijn Planet Earth, Life en de meest recente hit Frozen Planet. Bij die laatste, die in november 2011 op de Nederlandse buis te zien was, gingen de kijkcijfers door het plafond: bijna 1,9 miljoen kijkers stemden af. Ter vergelijking: het achtuurjournaal haalt om en nabij de 1,6 miljoen kijkers.

De vijfdelige serie wordt vanaf vanavond uitgezonden op Nederland één om 20.30u. De serie werd voor het eerst uitgezonden bij de BBC in januari. Kijk je alvast in met deze mooie slideshow van foto’s van Afrika.

Controverse rondom ‘Africa’ en ‘Frozen Planet’

De serie is net als andere natuurseries niet vrij van controverse. De BBC heeft namelijk de laatste aflevering van de serie bewerkt om een opmerking over klimaatsverandering eruit te halen. In de oorspronkelijke aflevering, die vorige week op de BBC te zien was, zei Attenborough:

“Some parts of the continent have become 3.5 Celsius hotter in the past 20 years.”

Met andere woorden: sommige delen van het continent Afrika zijn in de afgelopen twintig jaar 3,5 graden Celsius warmer geworden. Dat vond de BBC toch een “betwistbare” opmerking en haalde deze weg, nadat een journalist van The Guardian de BBC erop wees dat de bron van de opmerking niet gemakkelijk geverifieerd kon worden.

Voor Frozen Planet lag de BBC ook al onder vuur: toen deed de serie voorkomen dat een stel ijsbeertjes in hun natuurlijke habitat gefilmd was, terwijl ze eigenlijk in een Nederlandse dierentuin op beeld waren vastgelegd. Dat kwam aan het licht door materiaal op de website van de serie. Eerst ontkende de BBC de aantijging, vorig jaar beloofde de BBC duidelijker te zijn over het filmen van dieren in een gecontroleerde omgeving.