Kamer stemt in met algeheel rookverbod

De Tweede Kamer stemde vandaag in met een motie voor een algeheel rookverbod in de horeca. Foto ANP / Marco de Swart

De Tweede Kamer heeft zojuist met een krappe meerderheid ingestemd met een algeheel rookverbod in de horeca, meldt persbureau Novum. De Kamer stemde vandaag over de motie die de ChristenUnie in december indiende.

Steun was er behalve van de ChristenUnie van PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en de Partij voor de Dieren. Samen zijn deze partijen goed voor 77 zetels.

De VVD, SP, PVV en 50Plus stemden tegen, omdat ze vinden dat eigenaren van eenmanszaken zelf kunnen bepalen of er gerookt mag worden en hun personeel niet beschermd hoeft te worden tegen meeroken, schrijft NU.nl.

Staatssecretaris Van Rijn niet blij met rookverbodmotie

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zei eerder vanmiddag niet gelukkig te zijn met de motie over een algeheel rookverbod in de horeca, schrijft persbureau Novum. Een woordvoerder van Van Rijn:

“De Kamer gaat natuurlijk over zijn eigen agenda, maar er wordt nu over een heel specifiek punt gestemd, terwijl de staatssecretaris binnenkort met een brede richtlijn komt.”

Later deze maand vindt een debat plaats over het rookbeleid, waarin Van Rijn een pakket aan voorstellen presenteert.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber diende de motie in december in bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid. Zij wil dat ook in kleine kroegen de asbak verdwijnt.

Rookverbod gold al sinds 2008

Het rookverbod gold sinds 2008 in alle cafés, restaurants en discotheken. Dat verbod kwam er omdat horecapersoneel volgens de overheid in een rookvrije ruimte moet kunnen werken. In kantoren gold al een rookverbod, om medewerkers tegen ‘meeroken’ te beschermen.

Versoepeling rookverbod voor kleine cafés in 2010

In 2010 bepaalde de Hoge Raad dat kroegeigenaren met een klein café zonder personeel zelf mogen beslissen of er mag worden gerookt. Aanleiding was aanhoudend protest van kleine caféhouders, die een bankroet vreesden omdat ze klanten zagen vertrekken naar grote cafés met rookruimte. In kleine cafés, tot 75 vierkante meter vloeroppervlak, is nauwelijks ruimte voor een aparte ‘rookplek’.