Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Jordanië koopt overtollige ‘pruttels’ en tank van Nederland

Een pruttel in actie. Screenshot YouTube

Nederland staat op het punt Jordanië een hoeveelheid tweedehands defensiematerieel te leveren. Dat bevestigt het ministerie van Defensie aan NRC Handelsblad.

Het gaat om zestig ‘pruttels’, de militaire roepnaam van de pantserrups tegen luchtdoelen (PRTL) en een Leopard-1-tank met twee radargestuurde Oerlikon-snelvuurkanonnen. Verder omvat de levering 350.000 granaten, elf Flycatcher-radarsystemen met 22 bijhorende luchtdoelkanonnen, vijf bergingstanks en veertien tankonderstellen.

Deal van 21 miljoen euro

Defensie moet bezuinigen en is al geruime tijd bezig met de verkoop van overtollig materieel. Met de voorgenomen deal is volgens het departement 21 miljoen euro gemoeid, inclusief rijklaar maken van het materieel. De eerste pruttels, waarvan de laatste in 2006 de Nederlandse operationele dienst verliet, moeten volgend jaar in Jordanië aankomen. Defensie draagt ook bij aan training van Jordaans militair personeel in gebruik en onderhoud van het materieel. Het ministerie verwacht nog deze maand het contract te tekenen.

Buitenlandse Zaken heeft de transactie getoetst aan de Europese criteria voor levering van defensiematerieel aan derden en ziet geen bezwaar. De levering zou de machtsbalans in de regio niet verstoren en ook de mensenrechtensituatie in het land zou geen aanleiding geven de verkoop tegen te houden.

Eerdere deal afgeketst

Een eerdere grootscheepse verkoop van tweedehands Nederlands defensiematerieel ketste vorig jaar nog af. Levering van tachtig Leopard-2-tanks aan Indonesië stuitte op verzet van de Tweede Kamer. Die plaatste vraagtekens bij de mensenrechtensituatie in dat land. Gevreesd werd dat de tanks zouden worden ingezet bij het neerslaan van binnenlandse opstanden. Duitsland boekte vervolgens de order van meer dan 200 miljoen euro.

De pruttel is net als de Leopard van Duitse makelij. Alleen de gemoderniseerde radar is geleverd door Thales Nederland. Ook Duitsland heeft pantserrupsen tegen luchtdoelen in de mottenballen en probeert die aan het buitenland te verkopen.

Het is niet voor het eerst dat Jordanië Nederlandse defensieoccasions overneemt. In 2010 werd voor een onbekend bedrag een overeenkomst gesloten voor levering van honderden pantservoertuigen, trucks en houwitsers. Sinds 2006 vliegt de Jordaanse luchtmacht met voormalige Nederlandse F-16’s.