Internetdans naar Nederland: doe de Harlem Shake in Haarlem

Het station van Haarlem. Foto ANP / Koen Suyk

Het is weer dinsdag en dus tijd voor een nieuwe les populaire cultuur. Vandaag behandelen we de ‘Harlem Shake’, het populaire hiphopdansje dat aan terrein wint op het interwebs. Ook in Nederland trouwens, want aanstaande zaterdag kun je meedoen aan de Harlem Shake…in Haarlem.

Shake my Harlem-what now?

We beginnen de les met een uitleg van hoe je zo’n Harlem Shake eigenlijk doet, zodat je optimaal voorbereid bent voor zaterdag:

Dit nummer, Let’s Get It van Amerikaanse rapper G-Dep uit 2001, laat een jongetje zien dat vreselijk snel met zijn ledematen wiebelt. Dát is de Harlem Shake (wiki). Flink schudden tijdens gebruik dus.

Harlem Shake = crunk?

Het lijkt een beetje op ‘crunk dancing’, de dansstijl die bij de muziekstijl ‘crunk’ hoort. Crunk (wiki) is de samentrekking van ‘crazy’ en ‘drunk’, en is een hiphopterm. De muziekstijl ontstond eind jaren negentig in Memphis, Tennessee en is gestoeld op diepe baslijnen, begeleid door het ritme van drumcomputers en een schreeuwerige manier van rappen (luister hier een voorbeeldplaylist van crunkmuziek).

En zo doe je dat, crunk dansen:

Harlem Shake neemt het internet over

De internetgekte rond het dansfenomeen begon begin februari met dit filmpje, waar een stel verklede jongens wormachtige wiebelbewegingen maken op het nummer Harlem Shake van de Amerikaanse producer van trap music (mengvorm van hiphop/dub/house/crunk, wiki) Baauer (die er een klapper van een hit mee scoorde in het clubcircuit, luister meer op zijn Soundcloud):

Uiteraard kwamen daar talloze parodieën op, die De Volkskrant afgelopen zaterdag al voor ons op een rijtje zette. Daar voegen we zelf graag nog even deze van Thom Yorke aan toe:

Vooruit, dit dansje komt stiekem uit de videoclip voor Radioheads Lotus Flower, maar kan prima doorgaan voor een Harlem Shake.

En dan nu: de Harlem Shake…in Haarlem

En waar beter zo’n Harlem Shake uit te voeren in Nederland dan in de stad met dezelfde naam (op één letter na). VPRO’s 3voor12 interviewde de bedenkers van de Haarlem Shake. Die hopen op “gekkigheid” en een hoop mensen “die niet in hun zondagse kloffie” komen maar “óver the top én gestoord”:

“We beginnen voor het station en gebruiken dat bord van Haarlem als startpunt.”

Vergeet vooral niet de volgende items mee te nemen naar Haarlem:

“Bijvoorbeeld je paard, schoonmoeder, motorhelm, glitteronderbroek, et cetera.”

Dus schrijf maar in je agenda: zaterdag 16 februari aanstaande, om 14.00 uur. Op de Facebookpagina kun je je aanmelden voor het evenement. Er is trouwens eenzelfde initiatief van anderen, die een flashmob ervan willen maken. De teller staat nu (opgeteld) op 182 deelnemers. Hoe dan ook: allemaal schudden!