IJburg straft junioren om wangedrag

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december heeft bij veel amateurclubs een beschavingsoffensief in gang gezet, waarbij clubs hun leden normen en waarden bijbrengen. Clubs treden strenger op tegen spelers die zich misdragen en hopen zo geweld te beteugelen.

Een eerste consequentie van dit striktere beleid is de beslissing van AFC IJburg uit Amsterdam om de C2 van de club per direct te schorsen. Tijdens de wedstrijd tegen Overbos C4 vorige maand hebben de 13- en 14-jarige spelers zich „schandelijk misdragen”, aldus voorzitter Fred Coesel op de website van de club.

„Niet alleen is er tijdens de wedstrijd tientallen keren het woord kanker gebruikt, ook zijn de spelers, ouders en begeleiding van Overbos na de wedstrijd verbaal en fysiek bedreigd. Volstrekt onacceptabel en AFC IJburg onwaardig.”

Na afloop van de wedstrijd zouden vijf IJburg-spelers de tegenstander hebben bedreigd. Omstanders moesten ingrijpen om te voorkomen dat de spelers de tegenstanders aanvielen.

Omdat het bestuur de kans op herhaling „bijzonder groot” acht is het gehele elftal uit competitie genomen en zijn de trainingen stopgezet. De spelers die zich hebben misdragen moeten zich met hun ouders verantwoorden bij een tuchtcommissie. Voor de andere spelers uit het elftal zoekt de club een oplossing om toch weer te kunnen voetballen.