Groningse bestuurders willen duidelijkheid van Kamp

De Bilt -
De Bilt - Een onderzoeker van het KNMI bekijkt de gegevens over de schokken in Groningen. Foto ANP / Jerry Lampen

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over aanpassingen in de gaswinning die de kans op zwaardere aardbevingen verminderen. Dat schrijven Groningse bestuurders vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Negen burgemeesters, dijkgraaf Jan Middel van waterschap Noorderzijlvest en gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh willen dat minister van Economische Zaken Henk Kamp niet pas in december besluit of er aanpassingen moeten komen. De onderzoeken die de bewindsman toezegde naar de bevingen in Groningen zijn pas op 1 december klaar.

Kamp heeft elf onderzoeken naar de risicovolle gaswinning ingesteld. Hij wil precies weten hoe zwaar een aardbeving in Groningen kan zijn, welke alternatieve vormen van gaswinning de risico’s kunnen beperken, en hij laat de waardevermindering van huizen in kaart brengen. Pas na die onderzoeken die voor 1 december af moeten zijn, wil de minister een besluit nemen over eventuele aanpassingen van het beleid.

Zorgen om veiligheid

De briefschrijvers willen echter net als de PvdA dat zo snel mogelijk duidelijk wordt welke preventieve maatregelen moeten worden getroffen om schade te voorkomen of te beperken. Bovendien vinden ze dat het Rijk moet toezien op een goede en snelle schadeafhandeling. De burgemeesters, de dijkgraaf en de gedeputeerde maken zich grote zorgen over de veiligheid, zo schrijven ze.

“Wij maken ons zorgen over de afhandelingscapaciteit. Zelfs de seismologen van het KNMI zijn verrast door de grote onrust in de Groningse bodem.”

Kamer debatteert donderdag over bevingen

De Tweede Kamer debatteert overmorgen weer over de bevingen. Volgens de briefschrijvers heeft Kamp nog niets gedaan met toezeggingen die hij eind vorige maand in Loppersum deed.

“Wij stellen ons de vraag of de minister voldoende doordrongen is van de verantwoordelijkheid die hij heeft als hij het voorzorgprincipe niet strikt toepast. Daarom dringen wij nogmaals aan op snelheid in het proces.”

In de provincie Groningen vonden als gevolg van de gaswinning in vijf dagen tijd acht bevingen plaats. In totaal beefde de aarde deze maand al elf keer in Groningen. Aardbevingen door gaswinning zijn niets nieuws in Groningen, maar door een recent rapport waarin staat dat de bevingen krachtiger kunnen worden is onrust ontstaan.

Kaart Noord-Nederland van voelbare aardbevingen in Groningen door gas en aardgas.Kaart Noord-Nederland van voelbare aardbevingen in Groningen door gas en aardgas.