Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Dode 13-jarige jongen stond onder toezicht van Jeugdzorg

Wassenaar, 7 februari 2013. De politie plaatst een afzetting bij het Wassenaarse bos, waar een lichaam is gevonden tijdens de zoekactie naar de vermiste Anass Aouragh. De 13-jarige jongen in Wassenaar was verdwenen tijdens het rondbrengen van reclamefolders. De politie heeft nog niet bevestigd dat het de vermiste Aouragh is. ANP MARTIJN BEEKMAN
Wassenaar, 7 februari 2013. De politie plaatst een afzetting bij het Wassenaarse bos, waar een lichaam is gevonden tijdens de zoekactie naar de vermiste Anass Aouragh. De 13-jarige jongen in Wassenaar was verdwenen tijdens het rondbrengen van reclamefolders. De politie heeft nog niet bevestigd dat het de vermiste Aouragh is. ANP MARTIJN BEEKMAN De politie plaatst een afzetting bij het Wassenaarse bos, waar het lichaam werd gevonden. Foto ANP / Martijn Beekman

De 13-jarige Anass Aouragh, wiens lichaam vorige week werd gevonden in Wassenaar, stond onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Haaglanden. Dat bevestigt een woordvoerder van die instantie. Zij kan niet zeggen waarom en hoe lang Aouragh onder toezicht stond.

De politie heeft “sterke aanwijzingen” dat het om zelfmoord gaat, maar kan een misdrijf nog niet helemaal uitsluiten. Volgens de woordvoerder van Bureau Jeugdzorg ging het de laatste tijd beter met de jongen.

“We hebben geen signalen gekregen dat hij dit van plan was.”

Het onderzoek naar de dood van de jongen gaat door, zei de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema (D66) gisteren op een persbijeenkomst. Het lichaam van de jongen werd donderdagochtend gevonden in een bos nabij attractiepark Duinrell. Aouragh was woensdagavond niet thuisgekomen na het bezorgen van folders. Volgens Hoekema zijn er nog veel vragen over wat er precies is gebeurd.

Aouragh was bijzondere leerling die werd gepest

Aouragh werd gepest op zijn middelbare school, het Adelbert College in Wassenaar. Dat bevestigde rector Ben Dijkmans gisteren op de bijeenkomst in het raadhuis van Wassenaar. “Er ontstonden situaties die verder gingen dan plagen.” Aouragh zat sinds september op de school. Het schoolhoofd omschrijft hem als een “bijzondere leerling”, die onder meer door zijn kleding de aandacht trok. Dijkmans:

“Welke leerling in de brugklas draagt een groene broek en vlinderdas?”

De jongen had het volgens de rector naar zijn zin op de school, waar ook zijn tweelingzusje Inass zit. Zo was Aouragh actief in de redactie van de schoolkrant en leidde hij mensen rond op de open dag van de school. Dijkmans:

“De school was alles voor hem, hij was erg gelukkig. Dat heeft helaas maar zes maanden geduurd.”

‘We hebben ons best gedaan’

De rector zegt dat de school het pestprotocol heeft gevolgd. Zo is gesproken met Aouragh, zijn moeder, de pesters en hun ouders. “We hebben ons best gedaan, maar of het genoeg is geweest, weet je nooit.” Dijkmans zegt dat de school “over enige tijd zal terugkijken wat er precies is gebeurd”. Volgens de rector leven op het Adelbert College gevoelens van “angst en schuld”.

Aouragh is gisteren begraven op het islamitische gedeelte van begraafplaats Rosenburgh in Voorschoten. In de school is vrijdagmorgen een herdenkingsruimte ingericht. Daar wordt volgens Dijkmans “intensief” gebruik van gemaakt. Donderdag zullen voor de circa 1.500 leerlingen van de school herdenkingsdiensten in een Wassenaarse kerk worden gehouden.