De man die Bin Laden doodschoot kan z’n rekeningen niet betalen

De villa van Bin Laden, waar 'The Shooter' op 1 mei 2011 samen met de andere Navy SEALs binnenviel. Foto Reuters / Faisal Mahmood De villa van Bin Laden, waar 'The Shooter' op 1 mei 2011 samen met de andere Navy SEALs binnenviel. Foto Reuters / Faisal Mahmood

Hij was de man die op 1 mei 2011 op de derde verdieping van een huis in Abbottabad oog in oog stond met Osama bin Laden en hem met drie kogels doodschoot. Nu is hij weg bij de Navy SEALs, werkloos, gewond en blut.

Dit geweldige verhaal van Esquire (de bron van het nieuws dat gisteren naar buiten kwam) wisselt de situatie waarin de man nu zit af met een reconstructie van die dag, waarop het team van 23 man op zoek ging naar de meest gezochte terrorist ter wereld, hem vond en ombracht. De naam van de man die het deed wordt niet bekendgemaakt; Esquire noemt hem consequent ‘The Shooter’.

De video die bij het artikel hoort, waarin de man die Bin Laden doodde erover vertelt:

Na nog eens vier maanden in winters Afghanistan besloot hij eruit te stappen, hij wilde nooit meer een geweer vasthouden. “Ik heb alle gevechten gevochten. Ik heb geen behoefte meer aan spanning. Eerlijk waar.” Maar omdat hij niet de gebruikelijke twintig jaar volmaakte en na zestien jaar stopte, verloor hij zijn recht op een pensioen en een zorgverzekering. Hij heeft verwondingen die behandeld en rekeningen die betaald moeten worden, maar geen geld voor beide.

“My health care for me and my family stopped at midnight Friday night. (…) You’re out of the service, your coverage is over. Thanks for your sixteen years. Go fuck yourself.”

Lees het verhaal van The Shooter voor het ijzingwekkende contrast tussen wat hij betekend heeft en wat er nu van zijn leven over is, maar ook voor de indrukwekkende vertelling van die minuten in de villa van Bin Laden, begin mei 2011.

“And I remember as I watched him breathe out the last part of air, I thought: Is this the best thing I’ve ever done, or the worst thing I’ve ever done? This is real and that’s him. Holy shit.”

Lees het hele verhaal van Phil Bronstein (Esquire) op de website van het Center for Investigative Reporting (15.578 woorden, ongeveer 1 uur en 11 minuten leestijd).