Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Zelfportret George W. Bush openbaar gemaakt door hacker

Dat George W. Bush schilderde was bekend, maar tot nu toe dacht men dat hij zich vooral toelegde op Texaanse landschappen en honden. Toen begin deze maand zijn Schotse terriër Barney overleed, zette de 43ste president van de Verenigde Staten een fraai olieverfschilderij van het dier online, ondertekend met ‘43’.

Maar nu is op internet een zelfportret van Bush opgedoken, staand onder de douche, met zijn rug naar de kijker, in een stijl die meer aan David Hockney doet denken dan aan de grote Amerikaanse landschapschilders of aan het realistische huisdierengenre. In de scheerspiegel is het gezicht van de ex-president te zien.

Een ander schilderij, mogelijk ook een zelfportret, toont twee benen van een man die in bad zit, terwijl de kraan open staat. Een derde schilderij is alleen te zien op een foto van de ex-president achter de schildersezel: op het doek is een kerkje zichtbaar, in een groene omgeving die eerder herinnert aan de oostkust dan aan het droge Texas.

Het nieuwe werk is in de openbaarheid gekomen door een hacker, die zich verschuilt achter de naam ‘Guccifer’ en die e-mailaccounts is binnengedrongen van leden van de familie Bush. Daarbij zijn behalve foto’s van de schilderijen ook persoonlijke e-mails, onder meer over de slechte gezondheidstoestand van oud-president George. H.W. Bush (de vader), adressen en telefoonnummers van vrienden en familieleden ontvreemd. Er is een foto bij van Bush senior in een ziekenhuisbed, en een mail van de zoon die familieleden vraagt om hulp bij het schrijven van een grafrede voor zijn vader – „die ik hopelijk niet nodig zal hebben, maar het gevoel bestaat dat jullie liever hebben dat ík spreek, dan bubba” – doelend op Bill Clinton, die president was in de acht jaar tussen vader en zoon Bush in.

De Secret Service, die belast is met beveiliging van presidenten en oud-presidenten, stelt een onderzoek in naar de diefstal van de mail en foto’s.

Over de kwaliteit van de schilderijen van W. lopen de meningen nauwelijks minder uiteen dan over zijn presidentschap. De kunstcriticus van New York Magazine prijst het zelfportret als „schitterend, ongedwongen, intens”. Anderen honen over klunzigheid of laten freudiaanse interpretaties op het werk los. In zijn kunst zou Bush laten blijken dat hij zich wil schoonwassen van zijn zonden (Orkaan Katrina, waterboarding), oppert The New Republic. Het gezicht in de spiegel zegt, volgens New York Magazine: je kan je niet verstoppen voor jezelf en ook niet voor God.